Τουρκία: Τα σενάρια του “ατυχήματος” και το αφήγημα της «ελληνικής απειλής»
Πηγή Φωτογραφίας: bolgegundem
Πετραδάκι στο αφήγημα που επιχειρήσει να χτίσει ο Τούρκος πρόεδρος περί «ελληνικής απειλής», έβαλε χθες με δηλώσεις του και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα, «κακό γείτονα»και δείχνοντάς την ως υπεύθυνη για τη διακοπή της επικοινωνίας και κλιμάκωση της έντασης, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία «δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα»
Η Άγκυρα δείχνει να προσπαθεί να αντιστρέψει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αλλά και τη διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας.
Την ίδια στιγμή εμφανίζεται να προσπαθεί να δείξει την Ελλάδα ως αυτή που είναι έτοιμη να «τραβήξει τη σκανδάλη» και να εκτροχιάσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αναζητώντας τρόπο να της αποδώσει την ευθύνη για ένα «θερμό επεισόδιο» υπό τη μορφή ατυχήματος.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι λίγοι αυτοί που εντάσσουν και την έξοδο του σκάφους Yunus το οποίο βγήκε για επιστημονικές έρευνες σε διεθνή ύδατα και σε ένα ακραίο σενάριο μπορεί να αναζητεί να εμπλακεί σε ένα «επεισόδιο» που θα μπορούσε να φέρει την Αθήνα στη θέση του κατηγορούμενου.
Τα σενάρια του ατυχήματος
Ήδη σε Πεντάγωνο και Υπουργείο Εξωτερικών, τα επιτελεία διπλωματών και στρατιωτικών αναλυτών επεξεργάζονται τα πιθανά σενάρια της πρόκλησης στο πεδίο αλλά και στη διπλωματία.
Προσφυγικό. Το πεδίο του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι ένα από αυτά που μπορούν να δώσουν αφορμή για ένα ατύχημα και στο οποίο θα μπορούσε να επενδύσει η τουρκική πλευρά για να παγιδεύσει την Αθήνα, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Υπογραμμίζουν ότι η Άγκυρα δουλεύει συστηματικά στο εν λόγω ζήτημα, τόσο κατηγορώντας την Αθήνα για βίαιες απωθήσεις, ενώ την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει το αφήγημα της «τρομοκρατίας» που η Τουρκία συνδέει με την προσφυγική δομή του Λαυρίου.
Παράλληλα με τις ειδήσεις περί φερόμενων «αγριοτήτων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» των ελληνικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες η Άγκυρα δημοσιεύει και περιπτώσεις «τρομοκρατών» «γκιουλενιστών» και μελών του ΡΚΚ, που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα και τελευταία στιγμή αναχαιτίστηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Σε αυτό το πλαίσιο το προσφυγικό θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πεδίο εξέλιξης ενός «ατυχήματος» είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο, εάν η Τουρκία επιχειρήσει εκ νέου εργαλειοποίηση του προσφυγικού στα πρότυπα του 2020.
Υπερπτήσεις – παραβιάσεις. Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με ορισμένες μέρες μάλιστα να καταγράφονται δεκάδες περιστατικά.
Ένα πεδίο υψηλού κινδύνου για πρόκληση «ατυχήματος» όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, που υπογραμμίζουν ότι το κλειδί για την αποφυγή ενός επεισοδίου είναι η απόλυτη ψυχραιμία των πιλότων.
Κάτι που δεν είναι αυτονόητο στις συνθήκες που καλούνται να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση.
Ψαράδες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταγγελθεί επεισόδια μεταξύ τουρκικών ή ελληνικών αλιευτικών και εμπλοκή των δυνάμεων του λιμενικού και των δύο χωρών. Μία λάθος κίνηση θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για ένα «ατύχημα» και την εμπλοκή των δύο πλευρών σε ένα επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ναυτικός αποκλεισμός. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας σε ελληνικό νησί με αιχμή την επίκληση στο «καθεστώς αποστρατικοποίησης» και την υποτιθέμενη ύπαρξη απειλής εναντίον της Τουρκίας πολύ κοντά στις ακτές της.
Ξεπερνά κατά πολύ το casus belli και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξεκάθαρα επιθετική πολεμική κίνηση.
Γεωτρύπανα. Το σενάριο της έλευσης ενός τουρκικού γεωτρύπανου ή σεισμογραφικού σε νερά ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή στην κυπριακή ΑΟΖ είναι από αυτά που θα στερούσαν από την Τουρκία το – έστω και ψευδεπίγραφο – άλλοθι της «νομιμότητας». Ως εκ τούτου – προς το παρόν και έως ότου υπάρξει μία ενδεχόμενη κίνηση από την ελληνική πλευρά – δείχνει να απομακρύνεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας