Τι σημαίνει για το περιβάλλον η διαρροή φυσικού αερίου του αγωγού Nord Stream;
Πηγή Φωτογραφίας: Business Insider
Μεγάλες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στη γύρω Βαλτική Θάλασσα και στην ατμόσφαιρα καταγράφηκαν τη Δευτέρα.
Οι εικόνες δείχνουν την επιφάνεια της θάλασσας να βράζει καθώς εκρήγνυται αέριο από αγωγούς 80-110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της έκρηξης είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί.
«Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Βαλτικής Θάλασσας», δήλωσε στη DW εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μακροπρόθεσμες κλιματικές επιπτώσεις των εκπομπών θα είναι σημαντικές.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις εκρήξεις, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχουν τρεις τρύπες στα πλάγια του σωλήνα ή πόσο μεγάλες είναι οι ρωγμές», δήλωσε η Cooper. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο μεθάνιο φτάνει στην επιφάνεια. Αλλά πρόκειται ενδεχομένως για εκατοντάδες χιλιάδες τόνους: αρκετά μεγάλος όγκος που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα».
Η κλίμακα των διαρροών αερίου του Nord Stream δεν είναι ακόμη γνωστή. Κανένας αγωγός δεν ήταν σε λειτουργία, αλλά και οι δύο περιείχαν φυσικό αέριο.Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και είναι σημαντικά πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα, τον μεγαλύτερο παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Τα αέρια του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο λειτουργούν ως κάλυμμα που μονώνει τη Γη. Απορροφούν ενέργεια και επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο η θερμότητα φεύγει από τον πλανήτη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου.Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αντίκτυπος μιας ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ήδη αισθητός σε όλο τον κόσμο — συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.Στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του περασμένου έτους, περισσότερα από 100 έθνη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, χώρες όπως η Γερμανία προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις φθηνές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία με βραχυπρόθεσμες λύσεις όπως το άνοιγμα των εργοστασίων άνθρακα.
Το κλείσιμο του Nord Stream θα αλλάξει τις ενεργειακές στρατηγικές;
Οι Nord Stream 1 και 2 έχουν πλέον κλείσει επ’ αόριστον λόγω των διαρροών — αλλά πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, βασίζονται σε αυτούς τους αγωγούς φυσικού αερίου για ενέργεια.
Περίπου το 10% της ενέργειας της Γερμανίας προέρχεται από φυσικό αέριο και, παρόλο που η χώρα έχει αποθηκεύσει αρκετά για να τη διατηρήσει για μερικούς μήνες, αυτά τα αποθέματα θα εξαντληθούν.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς το κλείσιμο των αγωγών Nord Stream θα επηρεάσει τις ενεργειακές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας