Κόσμος

Νορβηγία: Σαμποτάζ στον ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης;

Νορβηγία: Σαμποτάζ στον ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης;

Πηγή Φωτογραφίας: norskpetroleum/lemonde

Ενώ η Νορβηγία συνδέεται με τη Γηραιά Ήπειρο μέσω ενός δικτύου υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται σχεδόν σε 9.000 χιλιόμετρα, αυτός ο τεράστιος ιστός αγωγών θεωρείται ευάλωτος σε μια πράξη δολιοφθοράς από τους ειδικούς

Η Νορβηγία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Έχει δεχτεί γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές στρατιωτικές συνεισφορές για να ενισχύσει τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της.

Ενώ η Νορβηγία συνδέεται με τη Γηραιά Ήπειρο μέσω ενός δικτύου υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται σχεδόν σε 9.000 χιλιόμετρα, αυτός ο τεράστιος ιστός αγωγών θεωρείται ευάλωτος σε μια πράξη δολιοφθοράς από τους ειδικούς.

Η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream εγείρει φόβους για το ενδεχόμενο επιθέσεων στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή. Ειδικότερα, οι αρχές της Νορβηγίας εντόπισαν μερικές διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για ένα σενάριο που θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ η σκανδιναβική χώρα έχει γίνει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης στη θέση της Ρωσίας. Το δίκτυο των αγωγών αερίου είναι τεράστιο. Η Νορβηγία στην πραγματικότητα συνδέεται με τη Γηραιά Ήπειρο μέσω ενός δικτύου υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται σε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα.

Επίσης, το Όσλο έχει δεχτεί τις γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές στρατιωτικές συνεισφορές για να εξασφαλίσει τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, με βάση όσα ανακοίνωσε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους συμμάχους μας για να αυξήσουμε τη (στρατιωτική) παρουσία στα νορβηγικά ύδατα και έχουμε αποδεχθεί τη γερμανική, τη γαλλική και τη βρετανική συνεισφορά», ανέφερε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Κατανοώ ότι ο κόσμος ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα και ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει «καμία ένδειξη ότι υπάρχουν άμεσες απειλές για τους Νορβηγούς στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Η Νορβηγία είχε ήδη ανακοινώσει μια ενίσχυση γύρω από τη δική της υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις αρχές της εβδομάδας. Την Παρασκευή, δύο σκάφη της νορβηγικής ακτοφυλακής εκτράπηκαν για να περιπολούν κοντά σε πλατφόρμες πετρελαίου, σε μια περιοχή που παρακολουθείται επίσης από αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας.

Η νορβηγική κυβέρνηση δεν είναι, όμως, η μόνη που ανησυχεί.

Η ιταλική κυβέρνηση ενίσχυσε, επίσης, την επιτήρηση και τους ελέγχους του αγωγού φυσικού αερίου TransMed, που συνδέει την Αλγερία με τη Σικελία, του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline, που πηγαίνει από το Αζερμπαϊτζάν στην Απουλία, και της σύνδεσης Green Stream, μεταξύ Λιβύης και Σικελίας. Η Ρώμη έχει επίσης αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τον αγωγό Trans Austria Gas, που μεταφέρει καύσιμα από τις σκανδιναβικές χώρες στη βορειοανατολική Ιταλία.

Για να αντισταθμίσει τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών εισαγωγών της χώρας, η Ιταλία αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία και τις σκανδιναβικές χώρες, τους τελευταίους μήνες.

Αυτά τα μέτρα έρχονται καθώς οι τέσσερις διαρροές που επηρεάζουν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα οφείλονται σε υποβρύχιες εκρήξεις που ισοδυναμούν με «εκατοντάδες κιλά» TNT, σύμφωνα με επίσημη έκθεση από τη Σουηδία και τη Δανία που υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Νορβηγία θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία στην Αρκτική, τοποθετώντας ένα αστυνομικό ελικόπτερο.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε ανάπτυξη από αυτήν την Παρασκευή ενός αστυνομικού ελικοπτέρου, εξοπλισμένου με αισθητήρες, για τον εντοπισμό πιθανών αποπειρών παράνομων διελεύσεων σε όλη τη συνοριακή περιοχή.

Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα δεν μιμήθηκε τον Φινλανδό γείτονά της, ο οποίος, αντιμέτωπος με μια απότομη αύξηση των εισροών από τη Ρωσία, έκλεισε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη προς Παρασκευή σε Ρώσους πολίτες με ευρωπαϊκές τουριστικές βίζες από τη ζώνη Σένγκεν. Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, δεν έχει εκδώσει σχεδόν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες από τον Μάιο.

Εντούτοις, οι Ρώσοι με βίζα που έχει εκδοθεί από άλλη ευρωπαϊκή χώρα μπορούν ακόμα να περάσουν τα σύνορα. Ο αριθμός τους παραμένει για την ώρα περιορισμένος.

Τούτο όμως δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό, αφού η Νορβηγία έχει θεαματικά αναβαθμιστεί ενεργειακά και ο Ρώσος γείτονάς της κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει θετικά αυτήν την εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments