Συνταξιούχοι: Ποιοι κερδίζουν και θα λάβουν αυξήσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη τα δύο τρίτα των συνταξιούχων θα πάρουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ποιοι θα είναι οι τυχεροί αλλά και το ύψος των αυξήσεων θα καθοριστεί από την προσωπική διαφορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών ένας στους τρεις συνταξιούχους θα μείνει χωρίς πραγματική βελτίωση του εισοδήματός του, τουλάχιστον από τις αυξήσεις που θα δοθούν. Για αυτούς, υπάρχει η «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρώ, με τα διευρυμένα πλέον εισοδηματικά κριτήρια. Από τα υπόλοιπα 2/3, περίπου 1,2 εκατ. θα λάβουν σημαντικές αυξήσεις, κάποιοι και πάνω από 6%, ενώ υπάρχουν και περίπου 250.000 με 350.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται κάπου στη μέση και θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως «οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται διά δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες θα υπάρχουν τα στοιχεία. Ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από την 1η Ιανουαρίου».
Πόσο θα είναι οι αυξήσεις
Το ύψος της αύξησης, καθορίζεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο. Αυτό στην παρούσα συγκυρία μεταφράζεται σε ποσοστό κοντά στο 7%, καθώς οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό αλλά και την πορεία του ΑΕΠ.
Ποιοι είναι οι χαμένοι
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπαιρναν, εάν ο υπολογισμός της είχε γίνει με βάση τα όσα προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου. Η διαφορά αυτή ονομάζεται «προσωπική διαφορά» και είναι ουσιαστικά το «κλειδί» που ανοίγει ή κλειδώνει την πόρτα των αυξήσεων και καθορίζει εν πολλοίς και το ποιοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές αυξήσεις. Γιατί και όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2023, μηδενίζουν ή περιορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας