Εκλογές στη Βοσνία: Οι Βόσνιοι επιλέγουν μεταξύ εθνικιστών και μεταρρυθμιστών
Οι κάλπες στη Βοσνία έκλεισαν την Κυριακή καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη νέα συλλογική προεδρία της χώρας και τους νομοθέτες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε μια διαμάχη μεταξύ εδραιωμένων εθνικιστών και μεταρρυθμιστών με επίκεντρο την οικονομία.
Οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι το 35% των σχεδόν 3,4 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν δικαίωμα ψήφου είχαν προσέλθει να ψηφίσουν μέχρι τις 3 μ.μ. (13:00 GMT). Παρά τις αναφορές για παρατυπίες και την κράτηση ορισμένων ατόμων για νοθεία, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ψηφοφορία προχώρησε με ικανοποιητικό τρόπο.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα, αλλά τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να βγουν με τα δικά τους αποτελέσματα νωρίτερα.
Η Βοσνία περιλαμβάνει δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβοκρατούμενη Σερβική Δημοκρατία και την Ομοσπονδία που μοιράζονται οι Βόσνιοι – Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες, που συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση. Η Ομοσπονδία χωρίζεται περαιτέρω σε 10 καντόνια. Υπάρχει επίσης η ουδέτερη συνοικία Brcko στα βόρεια.
Η προεκλογική εκστρατεία από τα κυβερνώντα εθνοτικά κόμματα κυριαρχήθηκε από εθνικιστική ρητορική, εστιάζοντας σε θέματα προστασίας των εθνικών συμφερόντων και κριτική των αντιπάλων περισσότερο από ό,τι σε θέματα όπως οι θέσεις εργασίας και ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός.
Κυριαρχία των εθνικιστών βλέπουν οι αναλυτές
Η έλλειψη αξιόπιστων δημοσκοπήσεων έχει καταστήσει δύσκολη την πρόβλεψη του αποτελέσματος, αλλά πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα εθνικιστικά κόμματα θα παραμείνουν κυρίαρχα και ότι η μεγαλύτερη αλλαγή μπορεί να γίνει στο Βοσνιακό στρατόπεδο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πιο πολιτικά ποικιλόμορφο.
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, διεκδικεί το ρόλο του βοσνιακού μέλους της προεδρίας σε μια σκληρή κούρσα με τον Ντένις Μπεσίροβιτς του αντιεθνικιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), του οποίου η προσφορά υποστηρίζεται από 11 κόμματα της αντιπολίτευσης με προσανατολισμό τον πολίτη.
Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι τα Σερβικά και Κροατικά εθνικιστικά κόμματα θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αυτονομιστής φιλορώσος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος διεκδικεί τον ρόλο του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από την οικονομολόγο της αντιπολίτευσης Γελένα Τρίβιτς.
«Αυτοί που θα κερδίσουν τις εκλογές θα λογοδοτήσουν επίσης στον λαό για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων και απαντήσεων στις προκλήσεις του κόσμου και της Ευρώπης, που κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι», ο Ντόντικ, ο οποίος καυχιέται για τους στενούς δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα Κροατικά κόμματα έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία, εάν ο μετριοπαθής Ζέλικο Κόμσιτς κερδίσει τη θέση του μέλους της Κροατικής προεδρίας.
Λένε ότι η νίκη του θα βασιστεί σε ψήφους από την πλειοψηφία των Βόσνιων και ότι δεν θα τον θεωρήσουν ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Κροατών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας