Κόσμος

Deutsche Welle: Τουρκία – Οι δημοσιογράφοι αντιδρούν για τον «νόμο για την παραπληροφόρηση»

Το επίμαχο νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Βουλής, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει για 6 μήνες το πολύ λόγω εκλογικών δραστηριοτήτων

Επαγγελματικές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης θεωρούν το νομοσχέδιο παραπληροφόρησης που θα συζητηθεί στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ως «κανονισμό λογοκρισίας που στοχεύει να κρατήσει τους δημοσιογράφους σιωπηλούς και λαχανιασμένους» και θέλει την απόσυρση του νόμου.

Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM) ξεκίνησε το νέο νομοθετικό της έτος το Σάββατο μετά από παύση τριών μηνών. Το επίμαχο νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Βουλής, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει για 6 μήνες το πολύ λόγω εκλογικών δραστηριοτήτων .

Το νομοσχέδιο για την Τροποποίηση Κάποιων Νόμων με τον Νόμο για τον Τύπο, γνωστό ως νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παραπληροφόρηση στο κοινό, κατατέθηκε στη Βουλή με τις υπογραφές των βουλευτών του κυβερνώντος AKP και των συνοδοιπόρων του MHP την τελευταία νομοθετική περίοδο και εστάλη. στη Γενική Συνέλευση αφού έγινε δεκτός με συζητήσεις στην Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η πρόταση αναμένεται να αρχίσει να εξετάζεται στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη.

Από τα πιο επικρινόμενα άρθρα του νομοσχεδίου, «άτομα που διαδίδουν δημόσια ψευδείς πληροφορίες για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τη γενική υγεία της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσουν άγχος, φόβο ή πανικό στο κοινό, με τρόπο κατάλληλο για διατάραξη δημόσιας ειρήνης, καταδικάζονται σε φυλάκιση από ένα έτος έως τρία χρόνια. προνοητικότητα» έρχεται.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, το Ντιγιαρμπακίρ, το Εσκισεχίρ και τα Άδανα τη Δευτέρα και έστειλαν δείγμα αναφοράς σε κόμματα που έχουν ομάδες στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, εξηγώντας γιατί αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.

Στην αρχή των άρθρων που αντιτίθενται οι δημοσιογράφοι στην πρόταση βρίσκεται το άρθρο 29 που προβλέπει ποινές φυλάκισης. Τονίζοντας ότι το αδίκημα της «δημόσιας διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών στο κοινό», που σχεδιάζεται να προστεθεί στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα ως άρθρο 217/Α με το άρθρο αυτό, επιδέχεται αόριστες και υποκειμενικές αξιολογήσεις, επισημάνθηκε το ακόλουθο σημείο η αναφορά που διαβιβάστηκε στους βουλευτές της ομάδας:

«Με αυτόν τον κανονισμό, ο οποίος είναι πιθανό να ερμηνεύεται διαφορετικά από κάθε ασκούμενο ανάλογα με την εποχή, τα πρόσωπα και τις συνθήκες, όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρή εγκληματική απειλή και καταστρέφεται η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και αλλαγές που «αυξάνουν τη δόση λογοκρισίας στο διαδίκτυο και διευκολύνουν την παρέμβαση στους παρόχους κοινωνικών δικτύων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο