Κόσμος

Εσωτερική αστάθεια στη Ρωσία με την επιστράτευση στρατιωτών

Η κήρυξη της επιστράτευσης στρατιωτών στη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιούργησε ένα κλίμα αναστάτωσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η προχειρότητα κατά τη λήψη των αποφάσεων, η οποία οδήγησε σε λάθος χειρισμούς.

Σε μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων η Ρωσία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προβαίνει σε μερική επιστράτευση στρατιωτών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με την Ρωσία να προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά την ήττα σε περιοχές  βορειοανατολικά της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή κήρυξε τη μερική επιστράτευση στρατιωτών σπασμωδικά και πρόχειρα, καθώς κλήθηκαν να υπηρετήσουν το ρωσικό στρατό άνδρες οι οποίοι δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια λόγω ηλικίας και όχι μόνο. Κλήθηκαν στον πόλεμο πολύτεκνοι, φοιτητές, άρρωστοι και γέροι.  Η κίνησή του αυτή καταδικάστηκε τόσο διεθνώς όσο και στα όρια του έθνους της. Απόδειξη της δυσαρέσκειας αποτελεί το κύμα φυγής ανδρών από τη χώρα, το οποίο φτάνει τους 261.000.

Το κάλεσμα για στρατικοποίηση δε βρήκε ανταπόκριση. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο με κάθε τίμημα και μέσο, μη αποδεχόμενος την ήττα που υπέστη μέχρι πρόσφατα. Στη φαρέτρα των μέτρων υπέρ της επιστράτευσης ορίζεται ο νόμος που προβλέπει δεκαετή κάθειρξη για τους λιποτάκτες. Οι άνδρες επιλέγουν τη διαφυγή σε χώρες όπως το Καζκαστάν, η Γεωργία, η Μογγολία, η Τουρκία και χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το καθεστώς Πούτιν καθίσταται ολοένα και περισσότερο αυταρχικό και τιμωρητικό για τους πολίτες, οι οποίο αντιστέκονται και αντιδρούν με διαδηλώσεις παρά την καταστολή και τους περιορισμούς. Οι Ρώσοι πολίτες αρνούνται να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι αιματοκυλίσματος και καταστροφής και έρχονται σε αντιπαράθεση με τους θεσμούς της ίδιας της χώρας. Η εσωτερική αστάθεια έρχεται να προστεθεί ανάμεσα σε όλες τις άλλες εξελίξεις που μόνο ευνοϊκές δεν είναι για τα επεκτατικά σχέδια του Ρώσου Προέδρου.

Οι διαδηλωτές συλλαμβάνονται και το Κρεμλίνο απαντά πως αυτή είναι μια νόμιμη μέθοδος. Ο νόμος πάντα βρίσκεται με το μέρος του ισχυρού. Η στρατιωτική ισχύς, όμως,  της Ρωσίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι αμφιλεγόμενη σύμφωνα με αναλυτές της πολιτικής και διπλωματικής σφαίρας. Και η εσωτερική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να δημιουργήσει ένα κράτος που καταλύει το δίκαιο και τη δημοκρατία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο