Κόσμος

Λιζ Τρας: Αιφνίδια ανάκληση του φορολογικού σχεδίου της

Ξαφνική αλλαγή πορεία πλεύσης και ανάκληση του σχεδίου περί μείωσης της φορολογίας στους υψηλόμισθους αποφάσισε η Κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Ξαφνική αλλαγή πορεία πλεύσης και ανάκληση του σχεδίου περί μείωσης της φορολογίας στους υψηλόμισθους αποφάσισε η Κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

«Είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% έχει επισκιάσει την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, ανακοινώνω ότι δεν θα το επιδιώξουμε», ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής Κυβέρνησης Κουάσι Κουαρτένγκ. «Αυτό θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των βασικών στοιχείων του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Και πρώτα από όλα, το ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας», διευκρίνισε ο Υπουργός.

Το μέτρο αυτό αποτιμάται σε 60 δισ. λίρες μόνο για έξι μήνες, ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει για μία διετία.

Η «απρόβλεπτη» Τρας

Η θεαματική αυτή στροφή της Τρας μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες από την ανάληψη των πρωθυπουργικών της καθηκόντων επιβεβαιώνει τη φήμη της «απρόβλεπτης», που τη συνοδεύει.

Επιπλέον, τα μέτρα αυτά είχαν κριθεί από την κοινή γνώμη και τους αναλυτές ως «ακραίας φιλελεύθερα» μέτρα, που θα οδηγήσουν σε κοινωνικές πολώσεις.

Η εκτίμηση αυτή φάνηκε να αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες κατέγραφαν διαφορές μεταξύ 20 και 33 ποσοστιαίων μονάδων προς όφελος των Εργατικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιζ Τρας, η οποία αναδείχθηκε Πρόεδρος των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της είχαν αρχικά ανακοινώσει, στα τέλη του προηγούμενου μήνα,  ένα τεράστιο σχέδιο ενεργειακής υποστήριξης για τα νοικοκυριά, συνοδευόμενο από εκτεταμένες φορολογικές περικοπές.

Η περικοπή του φόρου εισοδήματος για τις ανώτατες εισοδηματικά κατηγορίες προέβλεπε μείωση από το 45% στο 40%, αλλά θεωρείτο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, με την νεοεκλεγείσα Πρωθυπουργό να κατηγορείται ότι επιθυμεί να ευνοήσει τους πλουσιότερους εν μέσω κρίσης για το κόστος ζωής των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, έχουν ανακοινωθεί και άλλες φορολογικές περικοπές, συμπεριλαμβανομένων της κατάργησης των αυξήσεων του εταιρικού φόρου και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της αναστολής των περιβαλλοντικών εισφορών.

Το σχέδιο στο σύνολό του, το κόστος του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 100 και 200 ​​δισεκατομμυρίων λιρών, αλλά του οποίου η χρηματοδότηση και ο οικονομικός αντίκτυπος δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί πλήρως, είχε προκαλέσει σύγχυση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Χαρακτηριστικά, η λίρα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών και τα επιτόκια δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα από την κρίση του 2009, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη επειγόντως την περασμένη εβδομάδα, ούτως ώστε να σταθεροποιήσει τα επιτόκια, τα οποία «απείλησαν» να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο