Nέα της αγοράς

Το πλοίο Mesaba προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Τιτανικό για το παγόβουνο- Βρήκαν τα συντρίμμια του

Το πλοίο Mesaba προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Τιτανικό για το παγόβουνο- Βρήκαν τα συντρίμμια του

Πηγή Φωτογραφίας: Atlanta Jewish Times

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το S.S. Mesaba στη Θάλασσα της Ιρλανδίας—με τη βοήθεια σόναρ πολλαπλών ακτίνων

Το ναυάγιο ενός πλοίου που προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Τιτανικό RMS για το παγόβουνο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι βρέθηκε στον βυθό της Θάλασσας της Ιρλανδίας. Το βρετανικό εμπορικό ατμόπλοιο SS Mesaba έστειλε ένα προειδοποιητικό ηχογραφημένο μήνυμα στον Τιτανικό στις 14 Απριλίου 1912 ενώ διέσχιζε τον Ατλαντικό. Το μήνυμα ελήφθη  αλλά δεν έφτασε στο κέντρο ελέγχου του σκάφους. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Τιτανικός χτύπησε στο παγόβουνο και βυθίστηκε. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό που παραμένει το πιο διαβόητο ναυάγιο στον κόσμο. Το Mesaba συνέχισε ως εμπορικό πλοίο μέχρι που τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο ενώ βρισκόταν σε νηοπομπή το 1918. Είκοσι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη του πλοίου, πέθαναν.

View this post on Instagram

A post shared by Sez Francis (@sezfrancis1)

Η ακριβής θέση του ήταν άγνωστη για περίπου έναν αιώνα, αλλά οι επιστήμονες βρήκαν τώρα το ναυάγιο του Mesaba χρησιμοποιώντας σόναρ πολλαπλών ακτίνων. Το υπεράκτιο εργαλείο τοπογραφίας χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να επιτρέψει τη χαρτογράφηση του βυθού της θάλασσας.

Ο Μάικλ Ρόμπερτς, θαλάσσιος γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας, ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας. Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεται με τον τομέα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μελετήσει την επίδραση του ωκεανού στις υποδομές παραγωγής ενέργειας. Τα ναυάγια αποδείχθηκαν πολύτιμη πηγή πληροφοριών σε αυτόν τον τομέα.

Όταν όμως ο Ρόμπερτς άρχισε να συνεργάζεται με τον Ίνες ΜακΚάρτνεϊ, έναν θαλάσσιο αρχαιολόγο και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Bangor, τα «κομμάτια του παζλ άρχισαν να ενώνονται».

«Ο ΜακΚάρτνεϊ ενδιαφερόταν πραγματικά να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για τον εντοπισμό ναυαγίων», δήλωσε ο Ρόμπερτς.

«Προηγουμένως μπορούσαμε να καταδυθούμε σε κάποιες τοποθεσίες για να εντοπίσουμε ναυάγια, λίγες φορές το χρόνο. Οι μοναδικές δυνατότητες σόναρ του ερευνητικού σκάφους Prince Madog μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε ένα σχετικά χαμηλού κόστους μέσο έρευνας των ναυαγίων», πρόσθεσε ο ΜακΚάρτνεϊ στην ανακοίνωση.

Ο Ρόμπερτς δήλωσε ότι το κόστος για την ανακάλυψη και τον εντοπισμό κάθε ναυαγίου ήταν μεταξύ 800 και 1.000 λιρών Αγγλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments