Ελλάδα

Παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Την παρέμβαση κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών μελών.

Την παρέμβαση κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών μελών.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι για την Οικονομία και την Εσωτερική Αγορά, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, κάλεσαν για αλληλεγγύη, σε άρθρο τους στους «Irish Times».

Στο άρθρο τους αναφέρουν ότι «για να ξεπεράσουμε τα σφάλματα που προκαλούνται από τα διαφορετικά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε σχετικά με τα κοινά μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση θα μας επιτρέψει, υποστηρίζοντας τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτή την κρίση και να σταθεροποιήσουμε τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές».

Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν κοινό δανεισμό από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να χρηματοδοτήσουν μια κοινή «απάντηση» στην κρίση των τιμών της ενέργειας, η οποία απειλεί να βυθίσει το μπλοκ σε ύφεση.

Αυτό το νέο δάνειο θα μπορούσε να είναι εμπνευσμένο από το κοινό χρέος που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 για επιδότηση θέσεων εργασίας, οι οποίες, διαφορετικά, θα είχαν χαθεί.

Η πρότασή τους έρχεται τη στιγμή που το τεράστιο πακέτο βοήθειας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκαλεί ανησυχία στους κόλπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη βοήθεια του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, τη δημιουργία αγώνα δρόμου για επιδοτήσεις και την υπονόμευση των αρχών της αλληλεγγύης και της ενότητας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό μας σχέδιο», έγραψαν οι δύο επίτροποι.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ δανείστηκε 100 δισεκατομμύρια ευρώ με πολύ χαμηλό κόστος στο πλαίσιο του προγράμματος SURE και δάνεισε το ποσόν αυτό σε κυβερνήσεις, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτήσουν τους μισθούς των εργαζομένων.

«Η άντληση έμπνευσης από τον μηχανισμό «SURE» στοχεύει στο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους και τα βιομηχανικά οικοσυστήματα στην τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει μια βραχυπρόθεσμη λύση», τονίζουν οι δύο επίτροποι.

Η πρόταση αυτή κατατίθεται από δύο εξέχοντα μέλη της Κομισιόν και δημοσιοποιείται μετά την μάλλον παρατεταμένη λήψη σαφών αποφάσεων από την ΕΕ. Οι προτάσεις της Προέδρου της Commission, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έτυχαν της ολικής υιοθέτησής τους.

Η ΕΕ είναι ουσιαστικά χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα στο ζήτημα αυτό. Το πλειοψηφικό στρατόπεδο των 15 κρατών – μελών τάσσεται υπέρ του καθορισμού ενός ανωτάτου ορίου στο φυσικό αέριο. Σε αυτό το μπλοκ εντάσσεται και η Ελλάδα. Το χθεσινό άρθρο του Πρωθυπουργού στον Blooberg είχε αυτό το νόημα.

Εντούτοις, υπάρχουν χώρες, οι οποίες ανθίστανται, με προεξάρχουσα τη Γερμανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος απορρίπτει την ιδέα θέσπισης πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι θα μπορούσε, όμως, να μετριάσει την άρνησή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο