Κόσμος

Euractive: Ένταση στη Μεσόγειο από το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τις αντιδράσεις μιας σειράς χωρών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί το μνημόνιο που συνήψαν Τουρκία και Λιβύη.

Τις αντιδράσεις μιας σειράς χωρών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί το μνημόνιο που συνήψαν Τουρκία και Λιβύη.

Μνημόνιο κατανόησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Λιβύης καθώς και στο λιβυκό έδαφος, από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες υπέγραψαν τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου) Λιβύη και Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Νάιλα Μαγκνούς Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης δήλωσε ότι είναι συμφωνίες συνεργασίας που είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις Ελλάδας και Γαλλίας για το μνημόνιο κατανόησης για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε νωρίτερα με την Τουρκία σημείωσε ότι «οι συμφωνίες που υπογράψαμε στο παρελθόν, οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με μια προσέγγιση win – win. Ως εκ τούτου, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συμφωνία που υπογράφουν δύο κυρίαρχες χώρες. Το τι σκέφτονται δεν είναι σημαντικό.»

Έντονη ήταν η αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.»

Όμως και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, είχε άλλη άποψη δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «οποιαδήποτε συμφωνία, συνθήκη ή μνημόνιο συνεννόησης που συνάπτεται από τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που έχει λήξει [η θητεία του] είναι απορριπτέα και παράνομη»

Η υπογραφή του νέου μνημονίου Λιβύης Τουρκίας σχολιάστηκε και από την ΕΕ, όπου σημειώνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Επιπρόσθετα, η ΕΕ προσθέτει ότι η θέση της για το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη: «Το Μνημόνιο Κατανόησης 2019 Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει καμία νομική συνέπεια για τα τρίτα κράτη».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΕΕ επισημαίνει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενό της. Θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο