Κόσμος

Η Ρωσία στην υπηρεσία της Κίνας;

Η Ρωσία βρίσκεται σε πτώση στην Ασία, ενώ η Κίνα κερδίζει σε δυναμική.

Για αρκετούς, το ερώτημα αυτό είναι ουσιαστικά ένα ψευδοδίλημμα. Η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν καλές σχέσεις και, συνεπώς, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το εάν κάποια από τις δύο υπηρετεί τα συμφέροντα της άλλης.

Η Ρωσία βρίσκεται σε πτώση στην Ασία, ενώ η Κίνα κερδίζει σε δυναμική.

Η  σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), που  πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, άφησε το στίγμα της για τουλάχιστον τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος έγκειται στο ότι κάθε διεθνής σύνοδος της SCO συγκεντρώνει έναν αξιοσημείωτο αριθμό κρατών και τα κράτη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και ο πληθυσμός είναι ένας αξιοσημείωτος παράγοντας.

Δεύτερον, επειδή η SCO παίρνει ολοένα και περισσότερο τη μορφή μιας λέσχης μη δυτικών πυρηνικών δυνάμεων (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν)

Τέλος, επειδή η σύνοδος της SCO οργανώθηκε με πλήρη υποχώρηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και ανέδειξε την απώλεια σημαντικού μέρους επιρροής προς όφελος της Κίνας σε αυτόν τον απέραντο ευρασιατικό χώρο.

Επιπλέον, η SCO ελέγχεται πλήρως από το Πεκίνο ως χώρος διαλόγου και επιρροής, εμπορίου και στρατιωτικής συνεργασίας.

Έτσι το 2017, η Κίνα ευνόησε την είσοδο του Πακιστάν στην SCO για να αντισταθμίσει την είσοδο της Ινδίας, την οποία υποστηρίζει από την πλευρά της από τη Ρωσία. Τελικά, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων, το Ιράν έγινε μέλος το 2021.         Παρά την υποχώρηση των δυσθεώρητων οικονομικών επιτευγμάτων του (διαρθρωτικές ανεπάρκειες, πανδημία Covid – 19, πόλεμος στην Ουκρανία και ενδυνάμωση των εντάσεων στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες), το Πεκίνο συνεχίζει να διεγείρει την επιθυμία για συνεργασίες, ειδικά από τη στιγμή που η επιρροή της Μόσχας φαίνεται να υποχωρεί αισθητά στον μεγάλο μετασοβιετικό χώρο.

Για όλες τις χώρες της ζώνης, εκτός από την Ινδία, η Κίνα είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος, διπλωματικού ενδιαφέροντος και, ολοένα και περισσότερο, ασφάλειας.

Το Πεκίνο έχει εδραιώσει την περιφερειακή του επιρροή χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, με στόχο να γίνει η δύναμη αναφοράς στο ανατολικό ημισφαίριο.

Οι χώρες που βρίσκονται εντός του SCO αρχίζουν να κινούνται προς την απαλλαγή από την επιρροή της Ρωσίας και, ταυτόχρονα, να κινούνται προς την πλευρά της Κίνας.

Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική και για την Κίνα και για τη Ρωσία, διότι, ανάμεσα στα άλλα, επιδρά στους γεωπολιτικούς τους στόχους. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο οικονομικός πνεύμονας της Ρωσίας και η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί την κύρια ενεργειακή πηγή της Κίνας. Πλέον, όμως, η πλάστιγγα στο συσχετισμό δυνάμεων και στις σφαίρες επιρροής έχει αρχίσει να γέρνει προς την πλευρά της Κίνας.

Άλλωστε, αυτό δεν είχε υποστηρίξει, σε στιγμή αρκετά ανύποπτη, ο Τόνι Μπλερ, όταν υποστήριζε, τον περασμένο Ιούνιο, ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της και ότι η Κίνα αποκτά καθεστώς υπερδύναμης, με τη συνδρομή της Ρωσίας;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο