Πολιτική

Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση απέναντι στους Τούρκους

Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση απέναντι στους Τούρκους

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyet

Είναι πρόδηλο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ως προς τις ανθελληνικές, αναθεωρητικές και επεκτατικές, βλέψεις του εξ ανατολών γείτονα

Μετά τη σύναψη του παράνομου, σύμφωνα τουλάχιστον με τη βουλή της Λιβύης, μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, η ελληνική πλευρά περνά στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, υπήρξε μια λογική ακολουθία κινήσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ούτως ώστε να ενημερωθεί εγκυρότερα η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινή γνώμη για την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας.

Είναι πρόδηλο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ως προς τις ανθελληνικές, αναθεωρητικές και επεκτατικές, βλέψεις του εξ ανατολών γείτονα. Με τη σύναψη του χθεσινού μνημονίου, η οποία έγινε εν τη απουσία του Προέδρου της Τουρκίας, η γειτονική χώρα «πέρασε στην πράξη»: αμφισβητεί, πλέον, τα εθνικά μας δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματά μας, όπως σε άλλο κείμενο επιχειρήθηκε να αναδειχθεί.

Η Τουρκία δεν ορρωδεί προ ουδενός. Αδιαφορεί πλήρως για το εσωτερικό δίκαιο της Λιβύης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επιχειρεί να καταστρατηγήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδιαμορφώνοντας τους όρους του ενεργειακού χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές ότι ανήκουν πλέον σε μια περασμένη εποχή οι αφηγήσεις περί ειρηνικής συνύπαρξης των εθνικών κρατών μέσω της ανεμπόδιστης άσκησης οικονομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που, δήθεν, σταδιακά θα εξασθένιζαν και, προοπτικά, θα εξασφάλιζαν την αρμονική και ειρηνική συμβίωση των εθνών – κρατών.

Σε αντίθετη ρότα, η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη τα αντικειμενικά δεδομένα, τα κορυφαία στελέχη της αποφεύγουν να αιθεροβατούν, κινούνται στα πεδία των διπλωματικών κινήσεων, της ανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων απέναντι σε έναν ακραία απρεπή γείτονα, αναθερμαίνουν τις στρατηγικές συμμαχίες της Χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε από νωρίς στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας την αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου,

λέγοντας ότι «η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας […] Η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».

Σε έναν δεύτερο χρόνο, ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε: «Αντιστεκόμαστε στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, στην παραβίαση των συνόρων. Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Την αξιοπιστία της Ελλάδας ως συμμάχου χώρας, η οποία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την παραβίαση της κυριαρχίας της ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, Adam Smith, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη.

Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδριας, προχωρά στην ενημέρωση των πρέσβεων της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τις σχετικές ενημερώσεις τις Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments