ΕΕ: Εντείνονται οι διεργασίες για ενεργειακή λύση
Πηγή Φωτογραφίας: nuricumbo
Εντείνονται οι ζυμώσεις, οι προβληματισμοί και οι καταθέσεις προτάσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος εν όψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα.
Ακόμη και το πρόβλημα του μερικού μπλακ αουτ κατατίθεται στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου στις Βρυξέλλες, όπως έπραξε το βράδυ ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για περιορισμό της τιμής των εισαγωγών φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή. Ορισμένοι ανησυχούν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνη της με τις συνέπειες του «αθέμιτου ανταγωνισμού και του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς».
Η ιδέα του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος παρά τις διαφορές μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, είναι απρόθυμη, γιατί φοβάται ότι χώρες όπως η Νορβηγία, η οποία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα στραφούν σε άλλες αγορές εάν έπρεπε να της επιβάλουμε μια ανώτατη τιμή.
Η πρόσθετη βοήθεια 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης κεντρίσει το ενδιαφέρον σε αρκετούς ηγέτες που φοβούνται τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον κατακερματισμό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, στο βαθμό που δεν έχουν όλα τα κράτη τα δημοσιονομικά περιθώρια του Βερολίνου.
Μια δήλωση, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Είκοσι Επτά την Παρασκευή στην Πράγα, θα πρέπει επομένως να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί σε «εφαρμόσιμες προτάσεις για μείωση των τιμών μέσω ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου». Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που θα αποτελέσουν έναν «οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας είχαν ήδη καταλήξει σε συμφωνία την περασμένη Παρασκευή να επιστρέψουν στους καταναλωτές μέρος των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών.
Οι προτάσεις δεν παύουν να κατατίθενται και στο επίπεδο των εθνικών κρατών. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της Ολλανδίας.
Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει τις τιμές των συμβάσεων ενέργειας για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό ζήτημα στην Ευρώπη είναι παρόν στην οικονομική και πολιτική σκέψη Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και εθνικών κυβερνήσεων. Αυτό που σίγουρα μπορεί να συναχθεί ως συμπέρασμα είναι η επιμονή της Γερμανίας στη μη επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και η μερική και παροδική ενεργοποίηση της κρατικής συγκρότησης ως κοινωνικοοικονομικού παράγοντα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας