Κόσμος

Φυσικό αέριο: Προσωρινό πλαφόν προτείνει η Φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης στην αγορά, δήλωσε σήμερα (5/10) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», διεμήνυσε. Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα από την Πέμπτη ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια.

Στα δύο η Ε.Ε. για την ενέργεια

Στα δυο είναι χωρισμένη η Ευρώπη λίγες ώρες πριν οι ηγέτες καθίσουν στο καυτό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή κρίση στην Πράγα. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων η Γερμανία η απόφαση της οποίας να κινηθεί μονομερώς προωθώντας εθνικό πακέτο μαμούθ 200 δις την ώρα που απορρίπτει τη λύση του πλαφόν, δοκιμάζει τις αντοχές της ευρωπαικής αλληλεγγύης και την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης.

Στο πλευρό του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε με τον οποίο σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα 230 δις του ταμείου ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα είναι λίγα για τα κράτη μέλη και δεν μπορεί η κάθε μια χώρα να πάρει όσα θέλει.Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι ανάμεσα σε αυτούς και η δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου , πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικρούπολογισμοί που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φωτιά του ευρωπαϊκού διχασμού φουντώνει καθώς η Γερμανία επιμένει στο πακέτο των 200 δις ευρώ για τους δικούς της καταναλωτές.

«Πρόκειται για παρεξήγηση…το πακέτο μας δεν είναι δυσανάλογο, μάλιστα είναι ανάλογο αν συγκρίνουμε το μέγεθος και την τρωτότητα της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάν Λίντνερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο