Κόσμος

Γερμανία: Δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ.  Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπούργκερ.

«Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω», ανέφερε συγκεκριμένα.

Euractive: Ένταση στη Μεσόγειο από το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τις αντιδράσεις μιας σειράς χωρών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί το μνημόνιο που συνήψαν Τουρκία και Λιβύη.

Μνημόνιο κατανόησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Λιβύης καθώς και στο λιβυκό έδαφος, από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες υπέγραψαν τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου) Λιβύη και Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Νάιλα Μαγκνούς Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης δήλωσε ότι είναι συμφωνίες συνεργασίας που είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις Ελλάδας και Γαλλίας για το μνημόνιο κατανόησης για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε νωρίτερα με την Τουρκία σημείωσε ότι «οι συμφωνίες που υπογράψαμε στο παρελθόν, οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με μια προσέγγιση win – win. Ως εκ τούτου, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συμφωνία που υπογράφουν δύο κυρίαρχες χώρες. Το τι σκέφτονται δεν είναι σημαντικό.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο