Κόσμος

Ο Ακάρ κλείνει τις πόρτες του διαλόγου

O Τούρκος Υπουργός έκανε λόγο για μεγαλοιδεατισμό των Ελλήνων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους

Με τη σημερινή παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κλείνει ουσιαστικά τις πόρτες του διαλόγου με τη Χώρα μας, τις οποίες, υποκριτικά, ανοίγουν άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γείτονος.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας στράφηκε εναντίον του δικαιώματος της Ελλάδας να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, κατηγόρησε την Αθήνα για μεγαλοιδεατισμό, άφησε αιχμές εναντίον των συμμάχων που εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία και έκανε λόγο για «τρίτες χώρες», υπονοώντας τις αντιδράσεις που ήγειρε το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Πιο αναλυτικά, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά το τα Ιμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Ας πεθάνουμε, ας γίνουμε μάρτυρες ή βετεράνοι. Είναι πολύ απλό».

Επιπλέον, ο Τούρκος Υπουργός έκανε λόγο για μεγαλοιδεατισμό των Ελλήνων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει στην Ελλάδα η Μεγάλη Ιδέα που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην το ξέρει αυτό».

Εν συνεχεία, ο Χ. Ακάρ έκανε λόγο για «άχρηστο οπλισμό» και «άχρηστες συμμαχίες», από τις οποίες η Τουρκία πρέπει να παραμείνει μακριά: «Μην παραπλανηθείτε με κάποιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα ορισμένων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εντολοδόχο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε: Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε!».

Το συμπέρασμα της παρέμβασης του Τούρκου Υπουργού είναι ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κανένα ζήτημα. Και αυτό δεν αφορά μόνο το πεδίο, αλλά και το τραπέζι των διαβουλεύσεων. «Αποκλείεται να κάνουμε πίσω ή να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού, ό,τι πρέπει να γίνει για αυτό έχει γίνει και γίνεται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική “ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο