Τι προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για τη νέα χρονιά
Πηγή Φωτογραφίας: worldatlas/cfr
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψη τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τη νομισματική σύσφιξη από πολλές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου για το επόμενο έτος. Έτσι, ο παγκόσμιος όγκος αγαθών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% το 2023, ποσοστό χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση του 3,4% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.
Το παγκόσμιο οικονομικό μέλλον σίγουρα δεν φαίνεται το καλύτερο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος μετρίασε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα. Οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ προβλέπουν επί του παρόντος αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων κατά 3,5% το 2022.
Όσον αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΠΟΕ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2,8% το 2022 και 2,3% το 2023 (δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για το τελευταίο ποσοστό).
Ο ΠΟΕ σημειώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει.
Για το 2023, εάν πραγματοποιηθούν καθοδικές και αρνητικές εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του εμπορίου θα μπορούσε να μειωθεί στο – 2,8%, αλλά, σε περίπτωση θετικών εκπλήξεων, θα μπορούσε να φτάσει έως και το 4,6%.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι πολλοί και, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, το εμπόριο και η παραγωγή «θα επιβαρυνθούν από πολλά αλληλένδετα σοκ» το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, του επιπέδου των τιμών της ενέργειας, του πληθωρισμού και της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο οδήγησε σε μια ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των
τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η άνοδος των τιμών τροφοδότησε τον πληθωρισμό, που δεν ήταν απών ήδη λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της δραστηριότητας στο τέλος της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο covid – 19.
Για να καταπολεμήσουν αυτό το αυξανόμενο κόστος, πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική, προκειμένου να περιορίσουν τη ζήτηση και συνεπώς την άνοδο των τιμών.
Όμως, αυτές οι διαδοχικές αυστηροποιήσεις επιβαρύνουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τον ολοένα και πιο σοβαρό κίνδυνο ύφεσης.
Έτσι, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, η ζήτηση για εισαγωγές θα πρέπει να αποδυναμωθεί υπό την επίδραση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης που προκαλείται από διάφορους παράγοντες στις μεγάλες οικονομίες.
Στην Ευρώπη ειδικότερα, που μας ενδιαφέρει περισσότερο άμεσα, η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και αύξηση του κόστους στον μεταποιητικό τομέα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας