ΔΝΤ: Άμεση κοινή δράση, η κρίση είναι προ των πυλών
Πηγή Φωτογραφίας: DW/conference
Στην ανάληψη κοινών δράσεων κάλεσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε πως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μπροστά μας.
Συγκεκριμένα, η Κ. Γκεοργκίεβα, κάλεσε τα κράτη και τα θεσμικά όργανα των διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών να «δράσουν τώρα και μαζί», ενόψει του αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης στον κόσμο, που προκαλείται από την αλυσίδα των οικονομικών και ενεργειακών κρίσεων. Αυτό τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα στην Ουάσιγκτον.
Προτού μετατραπεί αυτή η περίοδος ευθραυστότητας σε «μια νέα επικίνδυνη κανονικότητα», η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζήτησε «περισσότερη βούληση προκειμένου να δράσουμε τώρα και από κοινού».
Η οικονομική κρίση ante portas
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας. Στο ΔΝΤ, καλούμε όλα τα κράτη σε κοινή δράση», προκειμένου να προλάβουν μελλοντικές κρίσεις, επέμεινε η Κ. Γκεοργκίεβα, κατά την έναρξη των ετήσιων συνεδριάσεων του Ταμείου που πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον, για πρώτη φορά χωρίς χρήση μάσκας από το φθινόπωρο του 2019.
Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος την ερχόμενη Τρίτη.
Οι κρίσεις, που ενισχύονται από τις συνέπειες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, και οι οικολογικές καταστροφές, που έπληξαν αρκετές περιοχές του κόσμου αυτό το καλοκαίρι, έρχονται να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομία, που έχει ήδη σοβαρά τρωθεί από την πανδημία Covid-19.
Η πανδημία σηματοδότησε μια «θεμελιώδη αλλαγή για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε η Διευθύντρια του ΔΝΤ, προκαλώντας τη μετάβαση από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας σε έναν κόσμο επιρρεπή σε κραδασμούς και με υψηλότερο δείκτη αβεβαιότητας.
Μια περίοδος εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας
Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ένας σημαντικός αριθμός χωρών θα παρουσιάσει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, σημάδι σοβαρής ύφεσης, μεταξύ του τέλους του τρέχοντος έτους και του 2023.
Είναι ένας κίνδυνος που θα επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας ενώ για πολλά νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν η ανάπτυξη είναι θετική, θα αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ύφεση, λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Και η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής και πληθωριστική κρίσης.
Συνεπώς, κατά την Γκεοργκίεβα πάντοτε, η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποτραπεί η συνέχιση της εκτίναξης των τιμών, επειδή ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινός, αλλά βρίσκεται μπροστά μας.
Κίνδυνος εκτεταμένης κρίσης χρέους
Η Κ. Γκεοργκίεβα προσχωρεί στην άποψη του Προέδρου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε ανώδυνη.
Εφιστά, ωστόσο, την προσοχή στο ότι οι νομισματικές πολιτικές δεν πρέπει να είναι εξαιρετικά «σφιχτές», διότι υπάρχει ο κίνδυνος για πολλές οικονομίες να βυθιστούν σε παρατεταμένη ύφεση.
Η πρόταση της επικεφαλής της ΔΝΤ δεν είναι η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών στο επίπεδο των εθνικών κρατών.
Αυτό που απαιτείται είναι η ενεργοποίηση της Κίνας, που αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα δεν θα πρέπει να συμβάλει στη διεθνή οικονομική ύφεση, συνεχίζοντας μιας πολιτικής υπόγειου επεκτατισμού.
Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση, τα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας, καθώς και η ψηφιοποίηση και η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξε ότι πρέπει να ενισχυθεί η «πραγματική οικονομία» και να προαχθεί η διεθνής συνεννόηση. Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται μεταρρυθμιστική τόλμη για τη διαμόρφωση ενός στέρεου οικονομικού περιβάλλοντος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας