Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Η πρόταση Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών για το πλαφόν στο αέριο

Ενεργειακή κρίση: Η πρόταση Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών για το πλαφόν στο αέριο
Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν συντάξει πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο

Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν συντάξει πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το Reuters. Οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου στη συνάντησή τους στην Πράγα αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόταση το πλαφόν θα πρέπει να μπει ευέλικτα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προσελκύει πωλητές. Θα υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη να γίνονται συναλλαγές σε υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο «διάδρομος» αν αυτό απαιτηθεί για να προσελκυστούν ποσότητες αερίου.  Τέλος αυτός ο «διάδρομος» θ ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.

Η επιστολή της φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέβαλε μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρώσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους «27». Αυτό είναι, άλλωστε, το περιεχόμενο της επιστολής της την οποία έλαβαν όλοι οι ηγέτες, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Πράγας, την Παρασκευή.

Σε αυτή την επιστολή, η πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση ενός «προσωρινού» πλαφόν στις τιμές αγοράς φυσικού αερίου και ειδικότερα εκείνου που προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας.

Η ίδια ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι επετεύχθη συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου το οποίο μεταφέρεται σε τρίτες χώρες με ασφαλιστική κάλυψη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα μέτρο που περιλαμβάνεται στο όγδοο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που επιταχύνθηκε μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας. Αναμένεται δε να εγκριθεί και επισήμως αύριο το πρωί, εφόσον κανένα κράτος-μέλος δεν προβάλει αντιρρήσεις ή δεν θέσει βέτο.

Ωστόσο, όλα αυτά απέχουν πολύ από αυτά που είχαν ζητήσει τόσο το Κίεβο όσο και ορισμένοι από τους εταίρους. Η διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας δεν επετεύχθη λόγω των αντιρρήσεων της Γαλλίας και των συμμάχων της. Το εμπάργκο στις εισαγωγές διαμαντιών απορρίφθηκε μετά το βέτο του Βελγίου, καθώς η Αμβέρσα αποτελεί κόμβο παγκόσμιου εμπορίου του πολύτιμου λίθου. Ο δε Πατριάρχης Κύριλλος εξαιρέθηκε πάλι από τις κυρώσεις, όπως απαίτησε η Ουγγαρία.

Στην πράξη, μάλιστα, και η απόφαση για πλαφόν στο πετρέλαιο δεν έχει άμεσες συνέπειες για τους «27», καθώς παραμένει σε ισχύ η προηγούμενη απόφαση για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης από τον Δεκέμβριο, εξαιρουμένων των αγωγών (κυρίως του Druzhba) που καταλήγουν στη Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Όσο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η άρνηση της Γερμανίας και αρκετών χωρών του Βορρά δεν έχει καμφθεί και το περιεχόμενο της επιστολής των «15» συνεχίζει να μην γίνεται δεκτό. Κι αυτό διότι αρκετοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την Gazprom και τρέμουν τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της απειλής του Πούτιν – ότι σε περίπτωση επιβολής πλαφόν, τότε οι στρόφιγγες θα κλείσουν πλήρως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments