Κόσμος

Παρέμβαση – δέσμευση Μακρόν υπέρ πανευρωπαϊκού πλαφόν

Ανοιχτή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γάλλος Προέδρος, Εμμανουέλ Μακρόν

Ανοιχτή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γάλλος Προέδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, υπέρ του καθορισμού πλαφόν στο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν όψει της αυριανής, κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα, ο Γάλλος Προέδρος παρενέβη και δεσμεύτηκε, από την Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων στο Παρίσι, ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να «πείσουμε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους» για τη θέσπιση ανώτατου ορίου για τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι αυτή η πρότασή του θα υιοθετηθεί το αργότερο έως τις 20 ή 21 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Μακρόν είναι πεπεισμένος ότι «θα καταφέρουμε να πείσουμε τους υπολοίπους Ευρωπαίους», οι οποίοι εμφανίζονται διστακτικοί ή αρνητικοί ως προς την υιοθέτηση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του έχει ως βασικό αποδέκτη τη Γερμανία, η οποία τηρεί μια αρνητική στάση, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χωρών μελών τάσσεται υπέρ του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ένα «σύστημα πλαφόν»

Η πρόταση του Μακρόν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα καθορισμού του ανώτατου ορίου, το οποίο συναντά κανείς στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας τόνισε: «Θα εγκαταστήσουμε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο το αέριο που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα βάλουμε ένα ανώτατο όριο τιμής», το οποίο «επιτρέπει τη μείωση της τιμής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας».

Ως ενεργειακό υπόδειγμα ανέφερε τον «ιβηρικό μηχανισμό». Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει τεθεί σε εφαρμογή με επιτυχία στην Ισπανία και την Πορτογαλία και το οποίο, όπως τόνισε ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος «λειτουργεί αρκετά καλά».

Σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Μακρόν, αυτό θα συμβάλει στο να έχουμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή , το αργότερο, έως τις αρχές Νοεμβρίου πολύ πιο λογικές τιμές στις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δέσμευση Μακρόν έρχεται να ασκήσει ακόμη πιο μεγάλη πίεση στη Γερμανία και, προσωπικά, στον σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ταυτόχρονα, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο