Διεθνή

Χάγη: Ένσταση της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της γενοκτονίας στην Ουκρανία

Χάγη: Ένσταση της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της γενοκτονίας στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE

Η κατάθεση της ένστασης σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση της Μόσχας στην υπόθεση του ICJ. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε επαφή με το δικαστήριο, ενώ προηγουμένως δεν παρίστατο στις ακροάσεις και δεν κατέθετε έγγραφα απευθείας

 Η Ρωσία κατέθεσε προκαταρκτικές ενστάσεις για μια υπόθεση γενοκτονίας κατά της Μόσχας που ασκήθηκε από την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).

Στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για διαφορές μεταξύ κρατών, τα μέρη μπορούν να υποβάλουν προκαταρκτικές ενστάσεις εάν πιστεύουν ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία σε μια υπόθεση.

Η κατάθεση, την οποία το δικαστήριο ανάρτησε στο Twitter την Πέμπτη ότι έλαβε στις 3 Οκτωβρίου, δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Σε επιστολή προς το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο, η Μόσχα υποστήριξε ότι το, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, δεν είχε δικαιοδοσία επειδή η σύμβαση για τη γενοκτονία δεν ρυθμίζει τη χρήση βίας μεταξύ κρατών.

Η κατάθεση της ένστασης σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση της Μόσχας στην υπόθεση του ICJ. Η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε επαφή με το δικαστήριο, ενώ προηγουμένως δεν παρίστατο στις ακροάσεις και δεν κατέθετε έγγραφα απευθείας .

Η Ουκρανία προσέφυγε στο ICJ λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι η δηλωμένη αιτιολόγηση της Μόσχας, ότι ενεργούσε για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία, ήταν αβάσιμη.

Κατά τη διάρκεια ακροάσεων τον Μάρτιο, η Ουκρανία είπε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948, την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες, δεν επιτρέπει εισβολή για την αποτροπή μιας τέτοιας.

Μετά από αυτές τις ακροάσεις, τις οποίες η Ρωσία είχε παραλείψει, οι δικαστές του ICJ διέταξαν τη Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία ως έκτακτο μέτρο, ενώ εξέταζε την ουσία του ισχυρισμού της Ουκρανίας.

Το επόμενο βήμα στην υπόθεση θα είναι η ακρόαση για τις ενστάσεις κατά της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία , αλλά αναμένεται να είναι αρκετοί μήνες μακριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments