Ενεργειακή κρίση: Χαμηλώνουν τους θερμοστάτες και στην Ιταλία
Πηγή Φωτογραφίας: buzz(stockphoto)
Η κεντρική θέρμανση θα περιοριστεί στην Ιταλία αυτό το χειμώνα, καθώς γίνεται η τελευταία χώρα που θα λάβει μέτρα για τις ελλείψεις στην ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με νέο κυβερνητικό διάταγμα, τα κτίρια θα αντιμετωπίσουν επιπλέον δεκαπέντε ημέρες χωρίς κεντρική θέρμανση.
Οι Ιταλοί θα κληθούν επίσης να μειώσουν τη θέρμανση τους κατά ένα βαθμό και να τη σβήσουν για μία επιπλέον ώρα την ημέρα.
Ορισμένα κτίρια θα εξαιρούνται, συμπεριλαμβανομένων των βρεφονηπιακών σταθμών και των νοσοκομείων.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση και να ενισχύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα.
Πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου, η Ιταλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με τις εισαγωγές να αποτελούν το 40% του συνολικού εφοδιασμού της.
Αυτό έχει πλέον μειωθεί μόλις στο 10%, καθώς η Ρώμη έχει στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η χώρα συνήθως περιορίζει την κεντρική χρήση της κεντρικής θέρμανσης τους θερμότερους μήνες, με τη χρήση της να καθορίζεται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει παρόμοια σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας.
Στη Γαλλία, τα σπίτια και τα γραφεία θα θερμανθούν έως τους 19 βαθμούς Κελσίου, δεν θα υπάρχει ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια, ενώ η θερμοκρασία στις πισίνες και στα γυμναστήρια θα μειωθεί επίσης.
Η απαγόρευση να μένουν ανοιχτές οι πόρτες σε θερμαινόμενα ή κλιματιζόμενα καταστήματα, η οποία ίσχυε παλαιότερα σε ορισμένες περιοχές , έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Η Ισπανία είχε επίσης εξουσιοδοτήσει προηγουμένως να μην ανέβει η θέρμανση πάνω από τους 19 C, καθώς και να κλείνουν οι πόρτες για να μην σπαταληθεί θερμότητα και τα φώτα στις βιτρίνες να σβήνουν μετά τις 22:00.
Και η Γερμανία έχει σταματήσει να φωτίζει δημόσια μνημεία και κτίρια για αισθητικούς λόγους και προειδοποίησε ότι η θέρμανση μπορεί να απενεργοποιηθεί στις εισόδους, τους διαδρόμους και τα φουαγιέ των δημόσιων κτιρίων.
Πολλά μεμονωμένα κράτη έχουν ήδη θεσπίσει εθνικά ανώτατα όρια στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για μονάδες ενέργειας.
Άλλα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και της εισφοράς στα υπερκέρδη που πραγματοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας