Κόσμος

Λευκός Οίκος: “Ουδέν νεώτερον” για το σχόλιο Μπάιντεν περί πυρηνικού Αρμαγεδδώνα

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν είπε ότι η απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κουβανική κρίση των πυραύλων του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν νέα στοιχεία για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε πυρηνικό “Αρμαγεδδώνα” την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει άμεσα πυρηνικά όπλα και δεν βλέπουν κανένα λόγο να αλλάξει την τρέχουσα πυρηνική της στάση, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Ενίσχυε αυτό που λέγαμε, το οποίο είναι πόσο σοβαρά παίρνουμε αυτές τις απειλές για τα πυρηνικά όπλα», είπε η Ζαν-Πιέρ. «Δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας στρατηγική πυρηνική στάση, ούτε έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει άμεσα πυρηνικά όπλα».

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν είπε ότι η απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κουβανική κρίση των πυραύλων του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , απαντώντας στα σχόλια του Μπάιντεν, είπε: «Πρέπει να μιλάμε με σύνεση».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης την Πέμπτη ότι παρακολουθεί τον Πούτιν και πώς θα μπορούσε να αντιδράσει καθώς ο στρατός της Ουκρανίας κερδίζει έναντι των Ρώσων εισβολέων.

«Για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, έχουμε άμεση απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν στην πραγματικότητα τα πράγματα συνεχίσουν στον δρόμο που ακολουθούσαν», είπε ο Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς δωρητές στη Νέα Υόρκη.

Στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι και η Σοβιετική Ένωση υπό τον Νικήτα Χρουστσόφ έφτασαν κοντά στη χρήση πυρηνικών όπλων λόγω της παρουσίας σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα.

«Αν η κρίση των πυραύλων της Κούβας μάς έχει διδάξει κάτι, είναι η αξία της μείωσης του πυρηνικού κινδύνου και όχι του κραδασμού του», είπε η Ζαν-Πιέρ την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στους παρευρισκόμενους ότι γνωρίζει τον Πούτιν «αρκετά καλά» και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων».

Τα σχόλιά του έγιναν περίπου μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν οργάνωσε ψευδή δημοψηφίσματα και προσάρτησε παράνομα περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο σπίτι του επιχειρηματία Τζέιμς Μέρντοκ στη Νέα Υόρκη, στρέφοντας προς τον γιο του συντηρητικού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ για να προσπαθήσει να ενισχύσει τις πιθανότητες του κόμματός του στις εκλογές για το Κογκρέσο της 8ης Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας των ΗΠΑ όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο