Διεθνή

Μπάιντεν: Όλα “ανοιχτά” για απεξάρτηση από τον ΟΠΕΚ

Μπάιντεν: Όλα “ανοιχτά” για απεξάρτηση από τον ΟΠΕΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειώσουν τον έλεγχο του καρτέλ στις τιμές της ενέργειας

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει κατά 2 εκατομ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή πετρελαίου επανέλαβε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εξετάσουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών.

«Εξετάζουμε ποιες εναλλακτικές μπορεί να έχουμε», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του ΟΠΕΚ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειώσουν τον έλεγχο του καρτέλ στις τιμές της ενέργειας. Μερικές από τις επιλογές του περιλαμβάνουν την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου από το Strategic Petroleum Reserve ή τη διερεύνηση περιορισμού των εξαγωγών ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, αλλά ολοκλήρωσε το ταξίδι του χωρίς κάποια συμφωνία αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου και την παραγωγή από τον όμιλο ΟΠΕΚ+ . Ερωτηθείς εάν μετάνιωσε για την απόφασή του να πάει στη Σαουδική Αραβία, ο Μπάιντεν είπε ότι το ταξίδι δεν αφορούσε ουσιαστικά το πετρέλαιο.

«Το ταξίδι αφορούσε τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ και τον… εξορθολογισμό των θέσεων», είπε. «Αλλά είναι μια απογοήτευση», πρόσθεσε για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και υποδεικνύει προβλήματα.

«Κοντόφθαλμη» απόφαση και «ευθυγράμμιση» του καρτέλ με τη Ρωσία

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου, με την Ουάσιγκτον να μιλά για «κοντόφθαλμη» πολιτική και πλήρη «ευθυγράμμιση» του καρτέλ με τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την απογοήτευσή του, καλώντας την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν τον έλεγχο του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας, μετά την «κοντόφθαλμη» μείωση της παραγωγής.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπράιαν Ντις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments