Κόσμος

Πράγα: Προς την προοπτική των κοινών αγορών

Πράγα: Προς την προοπτική των κοινών αγορών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Το συμπέρασμα ότι «οι 27 συμφώνησαν ότι διαφωνούν» πρέπει να θεωρείται ως βεβιασμένο και εσφαλμένο

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 20 και 21 Οκτωβρίου οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα συμφωνήσουν στον καθορισμό πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου, με μια «ενδιάμεση ενεργειακή λύση» να κερδίζει έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών του φυσικού αερίου και τις τιμολογιακές ασπίδες που εγκρίθηκαν σε εθνικό επίπεδο επανεμφανίστηκαν στη έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Πράγας.

Χαρακτηριστικό των διαφωνιών είναι ότι η πολωνική πλευρά επέκρινε σφοδρά τη δασμολογική ασπίδα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε πρόσφατα η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «ο γερμανικός εγωισμός πρέπει να μείνει στο ράφι».

Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα στις 15 χώρες μέλη που ζητούν το πλαφόν στο φυσικό αέριο και, κυρίως, στη Γερμανία μειώνεται από τη λύση των κοινών αγορών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, «η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται», με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προσθέτει: «Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή».

Συνεπώς, το συμπέρασμα ότι «οι 27 συμφώνησαν ότι διαφωνούν» πρέπει να θεωρείται ως βεβιασμένο και εσφαλμένο.

Βέβαια, οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις παραμένουν μεταξύ των ηγετών των 27 χωρών – μελών.

Ο Πιετρ Φιάλα, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι «συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της

προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση».

Πριν από λίγο, παρενέβη και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναφέρθηκε στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, που σκέπτεται ως ενίσχυση. «Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε. «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε αισιόδοξος και εκτίμησε ότι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας.

Με μια έννοια, ο Γάλλος Πρόεδρος προανήγγειλε την εξεύρεση λύσης, στο πλαίσιο της πρώτης σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ωστόσο, η λύση αυτή πρόκειται, εκτός απροόπτου, να λάβει οριστική μορφή στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments