Nέα της αγοράς

Κίνα: Οι συγκρούσεις με τις ΗΠΑ ενίσχυσαν την αυτάρκεια και την τεχνολογική καινοτομία της χώρας

Η Κίνα έχει εντείνει τις επενδύσεις στην τοπική βιομηχανία τσιπ σε μια προσπάθεια να είναι αυτοδύναμη όταν πρόκειται για κρίσιμη τεχνολογία για διάφορα προϊόντα - από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι κινητά τηλέφωνα.

Πιο αυτάρκης έγινε η Κίνα μετά από τις εντάσεις της με τις ΗΠΑ, γεγονός που ενδεχόμενα μπορεί να ευνοήσει την καινοτομία την χώρα, αναφέρει αναλυτής της JPMorgan στο CNBC.

«Μία από τις ακούσιες συνέπειες αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ότι μόλις υπογράμμισε αυτή την αποφασιστικότητα της Κίνας να γίνει αυτάρκης σε μια ολόκληρη σειρά κλάδων», τόνισε ο Alexander Treves.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι κινεζικές εταιρείες ήταν κατά βάση κατασκευαστές σε μαζικής παραγωγής «εμπορευματοποιημένα αγαθά», πρόσθεσε.

«Τώρα, έχουμε γνήσιους τεχνολογικούς καινοτόμους», υπογράμμισε. «Νομίζω ότι η γεωπολιτική ένταση για την οποία μιλάτε θα το επιβαρύνει αυτό – γιατί η Κίνα πρέπει να κάνει αυτά τα πράγματα η ίδια και θα συνεχίσει την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα».

Η Κίνα έχει εντείνει τις επενδύσεις στην τοπική βιομηχανία τσιπ σε μια προσπάθεια να είναι αυτοδύναμη όταν πρόκειται για κρίσιμη τεχνολογία για διάφορα προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι κινητά τηλέφωνα. Αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη τεχνολογία.

Ο Treves είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν εταιρείες που θα πετύχουν παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.

«Η γεωπολιτική είναι εδώ για να μείνει, οπότε συνηθίστε τη, απλώς αποδεχτείτε το», επεσήμανε.

Bullish η JPMorgan για την κινεζική τεχνολογία

Επιπλέον, ο Treves αποκάλυψε ότι η JPMorgan επενδύει σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας φέτος.

Ορισμένες από τις εταιρείες διαθέτουν «παγκοσμίως κορυφαία επιχειρηματικά μοντέλα» και μια τεράστια αγορά με δυνατότητα διεύθυνσης, ενώ οι αποτιμήσεις είναι καλύτερες από ό,τι ήταν, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η κερδοφορία έχει βελτιωθεί επειδή οι εταιρείες ξοδεύουν λιγότερα και είναι λιγότερο επιθετικές η μία εναντίον της άλλης – εν μέρει λόγω των κανονισμών, είπε ο Treves.

«Επενδύουμε στις κινεζικές εταιρείες διαδικτύου φέτος για αυτόν ακριβώς τον λόγο», είπε.

Επιπρόσθετα, στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, ο Treves είπε ότι η JPMorgan αναζητά εταιρείες με τη μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ, δηλαδή συνήθως τους κατασκευαστές μπαταριών και όχι συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων.

«Τότε δεν χρειάζεται να στοιχηματίζετε για το ποια μάρκα θα πετύχει, για το αν κάποιος θα αγοράσει αυτή ή την άλλη μάρκα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο