Πολιτική

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Κοινή απάντηση όπως στην πανδημία

"Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της" είπε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ενώπιoν του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή απάντηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, με δεδομένο ότι Γερμανία είναι μια από τις χώρες που αντιτίθεται σε μια κοινή γραμμή της ΕΕ στο θέμα της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας.

Η ελληνική πρόταση

Την ίδια ώρα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Πράγας, ομάδα χωρών, ανάμεσά τους Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία, καταθέτουν πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών», στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να χαλιναγωγηθεί ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, που δεν περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζονται σε ειδική χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι 27 αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος, μετά το παράθυρο που άνοιξε  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Αθήνα και αρχίζουν να συμφωνούν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν για εβδομάδες το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η πλειονότητα των μελών της ΕΕ υποστηρίζει κάποια μορφή ανώτατου ορίου για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο