DW: Ο Ερντογάν αντίθετος σε δικαιώματα LGBTI
Πηγή Φωτογραφίας: NPR/superjumbo
Στη γειτονική Τουρκία, το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί κατά το κυβερνών ΑΚΡ και τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζει αρνητικά τη συνταγματική προώθηση δικαιωμάτων της LGBTI κοινότητας, στο όνομα της προστασίας του θεσμού της οικογένειας.
Η απάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη «νομική εγγύηση» του προέδρου του CHP Κιλιτσντάρογλου για το ζήτημα της μαντίλας με πρόταση συνταγματικής τροποποίησης και στη συνέχεια στόχευση ατόμων LGBTI άλλαξε τη διάσταση της δημόσιας συζήτησης για την αναθεώρηση του κειμένου του Συντάγματος.
Δόθηκε εντολή του Ερντογάν να γίνουν πρόσθετες αλλαγές στο Σύνταγμα «ενισχύοντας τον οικογενειακό θεσμό που αποτελείται από την ένωση ανδρών και γυναικών».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την Τσεχία, ο Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά ότι στόχος της ενίσχυσης της έννοιας της οικογένειας είναι τα LGBTI άτομα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, ο κύριος στόχος του AKP είναι να αποτρέψει πιθανά δικαιώματα που θα μπορούσαν να δοθούν στα LGBTI άτομα, δηλώνοντας ότι σχεδιάζει αυτήν την αλλαγή κατόπιν αιτήματός της δικής του βάσης . Υποστηρίζεται ότι ο «γάμος ομοφύλων» έρχεται πρώτος.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται τροποποίηση του άρθρου 41 του Συντάγματος που ρυθμίζει την προστασία της οικογένειας. Αναφέρεται ότι η έκφραση «σύζυγοι» στη φράση «Η οικογένεια είναι το θεμέλιο της τουρκικής κοινωνίας και βασίζεται στην ισότητα μεταξύ των συζύγων» στο άρθρο 41 θα ενσωματωθεί ως «γυναίκες και άνδρες». Επισημαίνεται ότι η ακύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πώς βλέπουν οι δικηγόροι αυτά τα σχέδια συνταγματικής τροποποίησης που θα στοχεύουν τα LGBTI άτομα; Μιλώντας στη DW Turkish, Μέλος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Marmara, Συνταγματικός Δικηγόρος Prof. Ο Δρ. Η Sibel İnceoğlu πιστεύει ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντίθετη με τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.
Επισημαίνοντας ότι η διάταξη του άρθρου 41 του Συντάγματος δίνει στο κράτος μια αρκετά σαφή θετική υποχρέωση να προστατεύει την οικογένεια, ο İnceoğlu είπε:
«Επιπλέον, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση για την προστασία της οικογένειας. Η προσθήκη πρότασης σε αυτό το άρθρο ότι η οικογένεια θα αποτελείται από άνδρες και γυναίκες περιορίζει την εν λόγω διάταξη, δηλαδή μια τέτοια ρύθμιση. περιορίζει την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει μόνο στη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας