Η εξουσία της ωμής βίας στο Ιράν
Πηγή Φωτογραφίας: lemonde{AFP)/euractiv
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ένας νέος κύκλος βίας έχει ανοίξει στο Ιράν, όπου μία ακόμη γυναίκα φέρεται να πέφτει θύμα της ωμής βίας που ασκεί η καθεστωτική εξουσία.
Το σχετικό βίντεο αποθανατίζει τον θανατηφόρο πυροβολισμό μιας γυναίκας.
Η γυναίκα φαίνεται να είναι νεαρής ηλικίας και να τραυματίζεται θανατηφόρα από καθεστωτικό όργανο της τάξης.
ای وای، یادآور صحنهی تلخ مرگ ندا
مشهد، ۱۶ مهر شلیک به یک زن جوان
بیشرفها دور نیست اون روزی که گیر مردم بیفتید#مهسا_امینی pic.twitter.com/WQeOQMmKeC
— Pouria Zeraati (@pouriazeraati) October 8, 2022
Οι συνειρμοί οδηγούν, αναπόφευκτα, στην 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής Μάχσα Αμινί. Η γυναίκα έπεσε θύμα της αστυνομίας ηθών, επειδή δεν ήταν πλήρως συμμορφωμένη με τον εξαιρετικά απαιτητικό και αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, ο οποίος έχει επιβληθεί στο Ιράν.
Χαρτογραφώντας την ιρανική εξουσία
Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 και τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έχουν ξεσπάσει πολυάριθμες και αλλεπάλληλες διαδηλώσεις στη χώρα. Ένα λαϊκό κίνημα που καταστέλλεται βίαια από τις ιρανικές αρχές. Πώς λειτουργεί όμως αυτό το καθεστώς στην πράξη;
Από τη δημιουργία της το 1979, η Δημοκρατία του Ιράν είναι «ένα υβριδικό καθεστώς που διεκδικεί διπλή νομιμότητα, θρησκευτική και λαϊκή. Βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία».
Το ιρανικό σύνταγμα θέτει όλους τους θεσμούς (πολιτικούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς, μέσα ενημέρωσης) υπό την εξουσία του Ανώτατου Ηγέτη της Επανάστασης: του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Αυτός βρίσκεται στην εξουσία από το 1989. Είναι η υψηλότερη και ισχυρότερη αρχή στη χώρα. Καθορίζει την πολιτική του Ιράν. Ως εκ τούτου, αυτός εποπτεύει την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και θέτει τους κύριους προσανατολισμούς του καθεστώτος. Ο στρατός, η επιβολή του νόμου και η δικαιοσύνη τίθενται άμεσα υπό τον έλεγχό του. Είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος της χώρας.
Ο Εμπραχίμ Ραïσί είναι διακριτό πρόσωπο και δεν πρέπει να συγχέεται με τον Πρόεδρο.
Είναι το «νούμερο 2» στο Ιράν. Εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία, η θητεία του διαρκεί τέσσερα χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου και ηγείται της ιρανικής κυβέρνησης. Ως Πρωθυπουργός, αυτός είναι που διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις της χώρας.
Ακόμη, η Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση είναι το ιρανικό κοινοβούλιο. Αποτελείται από 290 αντιπροσώπους που εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία για τετραετή θητεία.
Ωστόσο, η εξουσία του είναι περιορισμένη επειδή όλες οι αποφάσεις του εξετάζονται από το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο αποτελείται από ανθρώπους του Προέδρου, στον οποίο επιστρέφουν με αυτόν τον τρόπο όλες οι ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες.
Σε αυτόν θα πρέπει, κατά συνέπεια, να στραφούν και να επικεντρωθούν τα πυρά των χιλιάδων διαδηλωτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας