Σε κατάσταση συναγερμού η Ζαπορίζια
Πηγή Φωτογραφίας: nytimes/Reuters
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κυριαρχεί στην περιοχή της Ζαπορίζια, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα έχει κοπεί εξαιτίας των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών.
Η τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια της Ουκρανίας διακόπηκε από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντάς τον να καταφύγει σε γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διαχειριστής του εργοστασίου και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Παρόλο που οι έξι αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια έχουν κλείσει, το πυρηνικό καύσιμο που περιέχουν πρέπει ακόμα να ψυχθεί για να αποφευχθεί η πυρηνική τήξη και αυτό απαιτεί συνεχή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΟΑΕ, «η επανέναρξη των βομβαρδισμών, που επηρεάζουν τη μοναδική εξωτερική πηγή ενέργειας του εργοστασίου, είναι εξαιρετικά ανεύθυνη. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια πρέπει να προστατευθεί».
Ο ΔΟΑΕ βεβαιώνει μια προηγούμενη δήλωση της ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια της Ουκρανίας, Energoatom, ότι η μονάδα κατέφυγε στις γεννήτριες ντίζελ της μετά από πυρά πυροβολικού, που σημειώθηκαν αργά τη νύχτα. Ο βομβαρδισμός διέκοψε την κύρια γραμμή των 750 κιλοβάτ που τροφοδοτούσε τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό με ηλεκτρισμό.
Με βάση όσα αναφέρει η ΔΟΑΕ πάντα, όλα τα συστήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό και λειτουργούν κανονικά. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ, που είναι παρόντες στη Ζαπορίζια, έχουν ενημερωθεί από το ουκρανικό επιχειρησιακό προσωπικό.
Προσωπική παρέμβαση Γκρόσι
Ο Πρόεδρος της Αρμόδιας Αρχής έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος. Έχει αποφασίσει να λάβει άμεσα δράση.
Ο Πρόεδρος του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, συνομίλησε με τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, αλλά δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα αποτελείται.
«Σύντομα θα επισκεφθώ τη Ρωσική Ομοσπονδία και μετά θα επιστρέψω στην Ουκρανία, για να συμφωνήσω για μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από το εργοστάσιο».
Και κατέληξε ο Γκρόσι, υποστηρίζοντας πως «αυτό είναι απόλυτη και επείγουσα ανάγκη»
Το σχόλιο σας