Οικονομία Άποψη

Ελληνική οικονομία: Mε «μποναμά» 5,4 δισ. ευρώ είναι πιθανό να ανταμειφθεί η Ελλάδα

Ελληνική οικονομία: Mε «μποναμά» 5,4 δισ. ευρώ είναι πιθανό να ανταμειφθεί η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/AP

Με ένα "μποναμά" 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να ανταμειφθεί η Ελλάδα

Με ένα “μποναμά” 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να ανταμειφθεί η Ελλάδα αν πρώτα περάσει με επιτυχία την αξιολόγηση της επόμενης εβδομάδας. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι και η πρώτη μετά την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αν η αξιολόγηση είναι θετική η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο την τελευταία δόση των περίπου 650 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα αλλά και την οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF, το οποίο πληρώνεται σταδιακά και αντιστοιχεί συνολικά σε 5,4 δισ. ευρώ.

Την τελευταία τέτοια δόση θα την πάρει η Ελλάδα, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, όμως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαγραφεί και το υπόλοιπο των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου, που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια και το οποίο ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία που πέτυχε η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση. Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο εφέτος, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο 2018.

Η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Ωστόσο, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας ανά εξάμηνο.

Ποια τα 22 προαπαιτούμενα

  • Πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και ουσιαστική μείωση των άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ.
  • Συλλογή του απομένοντος 30% του clawback του 2021 και του 35% τουλάχιστον του clawback του 2022.
  • Ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
  • Εναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου με επενδυτές για τον φορέα του Δημοσίου που θα αναλάβει το sale and lease back ακινήτων, βάσει του νέου πτωχευτικού πλαισίου.
  • Πρόοδος στην πληρωμή εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια που κατέπεσαν.
  • Δραστική μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
  • Στη Δικαιοσύνη να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Στο Κτηματολόγιο να αναρτηθεί το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και να επικυρωθεί το 95% των δασικών χαρτών
  • Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις, όπως ΔΕΠΑ, Εγνατία Οδός, Γούρνες, Αττική Οδός, Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, Υπόγεια Αποθήκευση Αερίου Νότιας Καβάλας και Λιμάνι Ηρακλείου
  • Πρόοδος στη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο.
  • Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments