Πολιτική

Επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο: Θα συναντηθεί αύριο με τον Σούκρι για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Στο Κάιρο θα μεταβεί αύριο Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά την υπογραφή των παράνομων συμφωνιών που υπέγραψε στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αφορούν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή από τουρκικές εταιρείες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Σούκρι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα.

Καθολική καταδίκη του τουρκολυβικού μνημονίου 

Την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω των παράνομων συμφωνιών με τη Λιβύη αποδομούν ισχυροί διεθνείς παράγοντες.

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και την επιστολή του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ήταν η σειρά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ν’ αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης να υπογράφει τέτοιου είδους κείμενα.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο