Κόσμος

Λαβρόφ: Είμαστε ανοιχτοί σε συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στην G20

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τότι η Ρωσία δεν θα απορρίψει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν θα απορρίψει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια προσεχή συνάντηση της G20 και θα εξετάσει τη σχετική πρόταση εάν τη λάβει. Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ακούσει οποιεσδήποτε προτάσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων σε τι θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί συμμετέχουν de facto σε αυτόν τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε. «Αυτός ο πόλεμος ελέγχεται από τους Αγγλοσάξονες».

Ο Λαβρόφ είπε ότι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανοιχτές σε συνομιλίες, αλλά ότι η Ρωσία είχε αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα», είπε ο Λαβρόφ. «Δεν έχουμε λάβει σοβαρές προτάσεις για να έρθουμε σε επαφή».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την άρνηση του Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν.«Δεν αποκλείω ο Ζελένσκι, έτσι όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με τη Ρωσία, έτσι να επιτρέψει τελικά… Αυτό εξαρτάται από τις διαθέσεις του και τις οδηγίες της Δύσης». «Χωρίς την εξάλειψη του ναζισμού, θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να συνυπάρξει στην ευρωπαϊκή ήπειρο» πρόσθεσε.

Bloomberg: Πώς ο Πούτιν “σκόνταψε” στην ουκρανική πολεμική μηχανή

Αυτή η παρατεταμένη κινητοποίηση έχει μετατρέψει τον ουκρανικό στρατό σε μια πολεμική μηχανή. Δίπλα στην εμπειρία του μετώπου, πρέπει να προσθέσουμε τη ροή του δυτικού οπλισμού μετά τη ρωσική εισβολή, μαζί με την εκπαίδευση και τη ροή των πληροφοριών. Δεν αρκούν αυτά για τη νίκη, αλλά μπορούν να δώσουν ένα σοβαρό πλεονέκτημα.

Από το 2014 τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Ο ρωσικός στρατός που εισέβαλε τότε στην Ουκρανία είχε καλύτερη οργάνωση και εκπαίδευση, όπως και καλύτερο οπλισμό. Εύκολα συνέτριψε τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά το μέτωπο έμεινε σχεδόν στάσιμο στην περιοχή του Ντονμπάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο