Ο Σολτς εξαγγέλλει αλλαγή ενεργειακής πολιτικής
Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg
Υπέρ της συνεργασίας για τη μείωση των τιμών της ενέργειας συνηγορεί ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τροποποιεί την πολιτική της Γερμανίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο της Πράγας για την Ενέργεια.
Ο Ο. Σολτς τόνισε σήμερα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της το ενεργειακό πρόβλημά της, το οποίο έχει εκδηλωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η μείωση των τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να επιτευχθεί, όπως τόνισε, «με μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Γερμανίας ή ακόμη και με ενέργειες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ως εκ τούτου, ζητά περισσότερη συνεργασία από τις μεγάλες δυνάμεις της G7.
Ο Γερμανός καγκελάριος είναι πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητο «να υπάρξει και να οργανωθεί συνεργασία μεταξύ των χωρών που ζητούν να προμηθευτούν ενέργεια και αυτό ισχύει για την Ευρώπη, καθώς και για την Ιαπωνία και την Κορέα».
Ο Σολτς ανέφερε ότι οι τιμές στην ενέργεια «δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται σήμερα». «Σήμερα, οι τιμές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για κάθε παραγωγή».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συμπλήρωσε ότι «έχουμε ανάγκη από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της οποίας οι τιμές (σ.σ.: στην ενέργεια) θα ξαναπέσουν σε λογικά επίπεδα».
Ο Γερμανός ηγέτης παραδέχτηκε, ακόμη, ότι η μείωση των τιμών «δεν θα πετύχει με μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Γερμανίας ή ακόμη και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτή η αποστροφή του λόγου του Γερμανού πολιτικού προξενεί εντύπωση, δεδομένου ότι στην πρόσφατη σύνοδο στην Πράγα απέρριψε τις κοινές ενεργειακές προτάσεις, ιδίως τον καθορισμό κοινού ανώτατου ορίου τιμών στην ενέργεια.
Αυτή η στάση έγινε αντικείμενο πολλών επικρίσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας. Οι τελευταίοι καταγγέλλουν έλλειψη διαβούλευσης και αλληλεγγύης στην πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, η οποία εμφανίσθηκε αμετακίνητη στον εθνικό «μονισμό» του σχεδίου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Έχω θέσει ως στόχο να καταστήσω την αμοιβαία ευθύνη θέμα σε όλες τις διεθνείς συζητήσεις, για παράδειγμα όταν συζητάμε σήμερα στο πλαίσιο της G7, και να την καταστήσω θέμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκαθάρισε ο Σολτς.
Η Γερμανία υποφέρει ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, που συνδέεται με την εξάντληση των ρωσικών παραδόσεων, από τις οποίες εξαρτιόταν σε πολύ υψηλό βαθμό.
Σημειώνεται ότι, εντός της G7, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των τιμών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι σημαντικοί παραγωγοί ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τις παραδόσεις στην Ευρώπη για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα την κατηγόρησε για υπερτιμολόγηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας