Κόσμος

Τουρκία: “Ράπισμα” της Κομισιόν στον “ειρηνοποιό” Ερντογάν

Τουρκία: “Ράπισμα” της Κομισιόν στον “ειρηνοποιό” Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: LEFIGARO

Λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, η Κομισιόν, στο προσχέδιο για τη διεύρυνση της Ένωσης καλεί την Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να ονειρεύεται αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, την ώρα που η τουρκική οικονομία εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης, όπως άλλωστε και η δημοφιλία του, που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την επανεκλογή του.

Όλα αυτά οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο σε μία λογική κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής του απέναντι στην Ελλάδα, απευθυνόμενος κυρίως προς το εθνικιστικό ακροατήριο της Τουρκίας, γιατί στο δυτικό οι προσπάθειές του, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, βρίσκουν “τοίχο”.

Όπως συνέβη με τη Σύνοδο της Πράγας, καθώς λίγα μόλις 24ωρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, τον οποίο ο ίδιος τερμάτισε, βάλλοντας προσωπικά εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, κάτι που επανέλαβε και στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου, όπου έλαβε και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά μιλώντας στους Υπουργούς του ισχυρίστηκε ότι “στην Πράγα ότι θέλησε να λύσει τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σημείωσε: “Αναμένουμε από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό”.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί εκ νέου στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για “εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα”! Την ώρα που ο ίδιος έστειλε ολόκληρη υπουργική κουστωδία στη Λιβύη για να δώσει συνέχεια στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να συμφωνήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες. “Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (Λιβύη)” είπε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια ανυπόστατη και έκνομη συμφωνία την οποία εξακολουθεί και “πουλάει” στο εσωτερικό του ακροατήριο, παρά τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη η οποία πλέον έχει επεκταθεί και στην ίδια την τουρκική αντιπολίτευση.

Ο Aμντουραχμάν Μπιλγκτίς, συντονιστής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ασφαλείας του κόμματος DEVA (Μπαμπατζάν), αμφισβήτησε ευθέως και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την νέα συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εφιστώντας την προσοχή στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου το 2020 που ανέκοψε τα τουρκικά σχέδια. Ο Aμντουραχμάν Μπιλγκτίς δήλωσε μάλιστα, ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το περιεχόμενο της συμφωνίας επικυρώθηκε και από τον ΟΗΕ, ενώ δεν είναι έτσι. «Εδώ μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών» είπε και πρόσθεσε «με τη νέα συμφωνία λέμε πως θα κάνουμε εξορύξεις αερίου και πετρελαίου στις ακτές στα ανοιχτά της Λιβύης, στις περιοχές θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.  Ωραία, να το κάνουμε. Όμως η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει μια συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης κι όπως ξέρουμε, σημεία που οι δύο συμφωνίες εφάπτονται. Κι αν εσείς συνεχίσετε τις εργασίες σημαίνει πως λέτε πως δεν αναγνωρίζετε τη συμφωνία των άλλων. Και ο υπουργός Εξωτερικών μας είπε: ποιον ενδιαφέρει τι μας νοιάζει. Ε αυτό το ύφος έχει πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Νέο χαστούκι από την Κομισιόν

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν υποστεί νέο “χαστούκι” αυτή τη φορά από την Κομισιόν, η οποία στο προσχέδιο για τη διεύρυνση της Ένωσης κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες για “κανένα βήμα” από πλευράς της Άγκυρας και τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Δηλαδή, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζεται επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά και επισήμανση γίνεται επίσης και πάλι στα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments