Οικονομία

Μίνι Ασφαλιστικό ΕΦΚΑ: Πότε παραγράφονται τα χρέη

Μίνι Ασφαλιστικό ΕΦΚΑ: Πότε παραγράφονται τα χρέη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μειώνεται ο χρόνος παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια, από 20

Με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μειώνεται ο χρόνος παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια, από 20. Έτσι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο η οφειλή μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται.

Η παραγραφή ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία που υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση. Εάν περάσουν 10 χρόνια, εάν δηλαδή παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του δέκατου έτους μετά το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία, χωρίς ο ασφαλισμένος (ή ο εργοδότης) να έχει ειδοποιηθεί με κάποιον τρόπο για την οφειλή του εντός της 10ετίας, αυτή παραγράφεται. Οφειλές που δημιουργούνται από 1/1/2026 και μετά θα παραγράφονται στα 5 χρόνια, ώστε οι χρόνοι παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών να προσεγγίζουν αυτές των φορολογικών.

Με ποιους τρόπους διακόπτεται η παραγραφή;

Η παραγραφή διακόπτεται όταν ο ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή/κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση ή λάβει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής βεβαίωσης, κατάσχεση, πλειστηριασμός κ.λπ.).

Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

Κατά πρώτο λόγο στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ως διατάξεις οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως είναι η καταβολή της επιταγής ακρίβειας σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, η επιδότηση των εισφορών κατά 40% για πλήρη απασχόληση, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες, η κατάργηση του 1% για τους δημοσίους υπαλλήλους και η μάχιμη 5ετία των ένστολων. Παράλληλα ξεκαθαρίζει το τοπίο για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων. Βασικοί άξονες του μίνι ασφαλιστικού είναι η 10ετής παραγραφή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments