Διεθνή

Βοσνία: Η ΕΕ προτείνει καθεστώς υποψηφιότητας

Βοσνία: Η ΕΕ προτείνει καθεστώς υποψηφιότητας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Η υπομονή ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ εξαντλείται και οι επικριτές του αργού ρυθμού περαιτέρω διεύρυνσης του μπλοκ λένε ότι αφήνει χώρο στη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Τετάρτη να δοθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι ενισχύει τη δημοκρατία και λαμβάνει άλλα μέτρα.

«Ο άνεμος της αλλαγής πνέει για άλλη μια φορά στην Ευρώπη και πρέπει να συλλάβουμε αυτή τη δυναμική», δήλωσε σε ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ. «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην οικογένειά μας και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε πολύ, πολύ σαφές».

Στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Επιτροπή είπε ότι η Βοσνία πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη λειτουργικότητα των κρατικών θεσμών και το κράτος δικαίου, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η υπομονή ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ εξαντλείται και οι επικριτές του αργού ρυθμού περαιτέρω διεύρυνσης του μπλοκ λένε ότι αφήνει χώρο στη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι αντίπαλοι της ΕΕ βλέπουν τα Βαλκάνια ως “μια γεωπολιτική σκακιέρα” που επιδιώκει “να φέρει μια σφήνα μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ευρώπης”.

Η Επιτροπή είπε ότι άλλα 5 κράτη των Δυτικών Βαλκανίων – η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία – καθώς και η Τουρκία, που έχουν όλα υποψήφια θέση, χρειάζονται για να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο σε βασικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Προέτρεψε τη Σερβία, η οποία ισορροπεί μεταξύ των ιστορικών δεσμών με τη Ρωσία και του στόχου της να ενταχθεί στην ΕΕ «να βελτιώσει κατά προτεραιότητα» την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική του μπλοκ. Υποψήφια για την ΕΕ, η Σερβία δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να δοθεί το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χρειάζεται βίζα για να ταξιδέψει σε δυτικές χώρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Μπισέρα Τούρκοβιτς δήλωσε ότι η απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς υποψηφιότητας στη Βοσνία ήταν ευπρόσδεκτη και ιστορική και ότι θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ.

“Η αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες και το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής”, ανέφερε ο Τούρκοβιτς στο Twitter.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας την κίνηση για σύσταση υποψηφίου για τη Βοσνία, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ και τη γεωπολιτική της σημασία.

«Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για την ήπειρό μας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments