Διεθνή

Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ συντάχθηκε με τον Στέφανο Μάνο

Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ συντάχθηκε με τον Στέφανο Μάνο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εκ πρώτης όψεως, τίποτε, αν και την Γκρέτα Τούνμπεργκ μάλλον επιπόλαια την διεκδικεί η αριστερά.

Τι μπορεί να συνδέει την 19χρονη ακτιβίστρια και συγγραφέα, γνωστή για τις θορυβώδεις δημόσιες παρεμβάσεις της, με τον πιστοποιημένο εκπρόσωπο των ιδεών του σύγχρονου φιλελευθερισμού και, άρα, εξ ορισμού «κοινωνικά ανάλγητο» Στέφανο Μάνο;

Εκ πρώτης όψεως, τίποτε, αν και την Γκρέτα Τούνμπεργκ μάλλον επιπόλαια την διεκδικεί η αριστερά. Είναι, όμως, μια συνεπής αγωνίστρια της σύγχρονης οικολογίας και διακεκριμένη ακτιβίστρια περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινωνικών κινημάτων, που υποθέτουμε ότι δεν θα πρέπει να ενθουσιάζεται από την ανάγνωση δοκιμίων του Μίλτον Φρίντμαν ή του Ρόμπερτ Νόζικ.

Κι όμως, υπάρχει ένα κορυφαίο ζήτημα αιχμής, γύρω από το οποίο καταγράφηκε μια σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στην 19χρονη Σουηδή και τον πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο έχει επανέλθει στις πρώτες σειρές της ευρωπαϊκής πολιτικοοικονομικής ατζέντας, λόγω των ενεργειακών ζητημάτων που ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αφορούν, ολοένα και περισσότερο, τις καθημερινότητές μας.

Προηγήθηκε το πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, το οποίο ήρθε να ταράξει, για μία ακόμη φορά, τα (λιμνάζοντα;) νερά του συλλογικού μας βίου, συνηγορώντας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και των ευεργετημάτων της.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Μάνος διαπίστωσε ότι «δεν έχουμε αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν έχουμε δυστυχώς πυρηνική ενέργεια. Είναι λάθος που δεν εξασφαλίσαμε πυρηνική ενέργεια».

Ο φιλελεύθερος πολιτικός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες έχουν πυρηνικούς σταθμούς, αναφερόμενος κυρίως στο παράδειγμα της Γαλλίας. Το ίδιο παρατηρούμε, συνέχισε ο Σ. Μάνος, και σε άλλες, γειτονικές μας χώρες, συμπληρώνοντας ότι «αν, ο μη γένοιτο, κάτι συνέβαινε εκεί το πρόβλημα θα ερχόταν και εδώ. Επιπλέον, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ, υπάρχουν σήμερα μικροί πυρηνικοί σταθμοί που μπορούν να γίνουν γρήγορα, που αξίζει τον κόπο και πρέπει να μελετηθούν. (…) Η κυβέρνηση φοβάται και με τον φόβο δεν πάμε μπροστά».

Με διαφορά λίγων ωρών, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, πρόσωπο διεθνούς αναφοράς οργανώσεων περιβαλλοντικής εγρήγορσης,  υποστηρίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και την προτιμά από τον λιγνίτη: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι κακή ιδέα να βασιζόμαστε στον λιγνίτη, όσο λειτουργούν ακόμη οι πυρηνικοί σταθμοί. Εφόσον ήδη λειτουργούν, θα ήταν νομίζω λάθος να τους κλείσουμε και να στραφούμε στον λιγνίτη».

Με αυτόν τον τρόπο, η «πράσινη» Γκρέτα από τη Σουηδία ανάβει φωτιές στους κόλπους του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος, αλλά τυγχάνει και πολιτικής υποστήριξης από τον κυβερνών δεξιό συνασπισμό της χώρας της, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της οποίας τονίζει πως «ακόμη και η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών σταθμών. Άλλη μια απόδειξη ότι αυτό είναι το σωστό για τη σταθερότητα του δικτύου, τη μείωση της τιμής και την κλιματική ουδετερότητα».

Η προβληματική είναι κοινή ανάμεσα στην διάσημη, μετέφηβη ακτιβίστρια και τον πολύπειρο πολιτικό. Όπως κοινή είναι και η προοπτική, η διέξοδος, παρά τις ενστάσεις που είναι δυνατόν να διατηρεί κάποιος για τα τερατώδη πυρηνικά ατυχήματα, τα ραδιενεργά αέρια ή τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ο περιβαλλοντικός λόγος της ένθερμης οικολόγου συντάχθηκε με την μάλλον τεχνοκρατική, εξίσου όμως «πυρηνική» προσέγγιση του Έλληνα πολιτικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments