Κόσμος

Το κάστρο της σοσιαλδημοκρατίας πέφτει και επισήμως

Στους θεσμούς και τις διαδικασίες της χώρας αυτής αποτυπώνεται η αρμονία της συνύπαρξης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής με το κοινωνικό κράτος.

Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να εικονογραφεί πιστότερα το σοσιαλδημοκρατικό όραμα από ό,τι η Σουηδία, η οποία έχει γίνει η χώρα αναφοράς της διεθνούς σύγχρονης κεντροαριστεράς.

Στους θεσμούς και τις διαδικασίες της χώρας αυτής αποτυπώνεται η αρμονία της συνύπαρξης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής με το κοινωνικό κράτος. Ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις συνομιλούν με μαζικά συνδικάτα εργαζομένων για τον από κοινού καθορισμό του ύψους των μισθών, τη στιγμή που η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία ήταν ένα καθολικά αναγνωρισμένο δικαίωμα, το οποίο εγγράφεται και στον καταστατικό χάρτη της.

Ωστόσο, αυτό το εμβληματικό κάστρο της σοσιαλδημοκρατίας, που είχε καταφέρει να συζεύξει την ιδιωτική πρωτοβουλία με την κρατική μέριμνα χάρη σε μια ευρεία φορολογία των ιδιωτικών κερδών, γνώρισε την εκλογική αποδοκιμασία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Αν και μπόρεσε να επιδείξει αξιομνημόνευτη ευελιξία στα ρεύματα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης, αν και οι δεξιές κυβερνητικές παρενθέσεις ακολούθησαν αυτό το σοσιαλδημοκρατικό modus vivendi, το κοινωνικό συμβόλαιο της σουηδικής σοσιαλδημοκρατίας δεν προνόησε, όπως και η ίδια η πρώην Πρωθυπουργός αναγνώρισε, να αντέξει στα μεταναστευτικά ρεύματα που προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Η σοσιαλδημοκρατική κοινωνία διασπάστηκε σε «παράλληλες κοινωνίες», όπως με ειλικρίνεια δήλωσε η επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος της χώρας και πρώην Πρωθυπουργός, Μαγδαλένα Άντερσον.

Την διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια μπόρεσε να καρπωθεί πολιτικά το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο, όμως, καλείται να συγκυβερνήσει με το παραδοσιακό, δεξιό κόμμα της χώρας, το Κόμμα των Μετριοπαθών, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στον οικονομικό φιλελευθερισμό.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο, ο Πρόεδρος των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον υπολογίζει ότι, έως την Παρασκευή, θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το μικρό κόμμα της ακροδεξιάς.

Ο Ο. Κρίστερσον συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος του έδωσε προθεσμία δύο ακόμη ημερών για να συγκροτήσει νέα Κυβέρνηση. Ο αναμενόμενος Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος δήλωσε σίγουρος ότι θα μπορέσει να έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις μέχρι την Παρασκευή, εν όψει της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για την εκλογή του ως επικεφαλής της Κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι άνετη, αλλά είναι επαρκής για την άσκηση διακυβέρνησης για μία πλήρη βουλευτική περίοδο, αφού ο συνασπισμός της δεξιάς συγκέντρωσε 176 έδρες έναντι 173 εδρών της κεντροαριστεράς.

Η εκλογική αποτυχία αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στη δυσαρέσκεια των Σουηδών σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική στη χώρα και την πολιτική ορθότητα, με την οποία είχε περιβληθεί αυτό το θέμα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Σουηδία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που δεχόταν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εντόπισε το πρόβλημα και με γενναιότητα μίλησε για αυτό στους πολίτες, αλλά είχε ήδη χάσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο, με συνέπεια το κάστρο της σοσιαλδημοκρατίας να χάσει την εξουσία, κι επισήμως πλέον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο