Κόσμος

CNN: Ο Σι εδραιώνει τον ρόλο του ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας 

CNN: Ο Σι εδραιώνει τον ρόλο του ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας 

Πηγή Φωτογραφίας: ft/Polotico

O Σι αναμένεται να καταρρίψει αυτό το προηγούμενο, αναλαμβάνοντας μια τρίτη θητεία ως γενικός γραμματέας του κόμματος και βάζοντας την Κίνα σε μια νέα εποχή κυριαρχίας ισχυρών ανδρών και αβεβαιότητας για το πότε και πώς θα δει η χώρα έναν άλλο ηγέτη
 Ο Σι Τζινπίνγκ είναι έτοιμος να εδραιώσει τον ρόλο του ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, καθώς μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας συναντώνται την Κυριακή για έναν ανασχηματισμό ηγεσίας που γίνεται κάθε 5 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι συναντήσεις έχουν δει μια εξορθολογισμένη μεταφορά εξουσίας: η σύμβαση είναι για τον κορυφαίο ηγέτη του κόμματος, ο οποίος έχοντας συμπληρώσει δύο πενταετείς θητείες, να δώσει τη σκυτάλη σε έναν προσεκτικά επιλεγμένο διάδοχο.

Αλλά φέτος, ο Σι αναμένεται να καταρρίψει αυτό το προηγούμενο, αναλαμβάνοντας μια τρίτη θητεία ως γενικός γραμματέας του κόμματος και βάζοντας την Κίνα σε μια νέα εποχή κυριαρχίας ισχυρών ανδρών και αβεβαιότητας για το πότε και πώς θα δει η χώρα έναν άλλο ηγέτη.

Ως αποτέλεσμα, το 20ο Συνέδριο του Κόμματος είναι από τις πιο συνεπακόλουθες και παρακολουθούμενες συνεδριάσεις του κόμματος εδώ και δεκαετίες, και θα αποκαλύψει πολλά για την κατεύθυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα γεγονότα – και πώς η Κίνα επιλέγει τους ηγέτες της.

Τι είναι το Συνέδριο του Κόμματος;

Το Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστό ως Συνέδριο του Κόμματος, είναι ένα συνέδριο περίπου μιας εβδομάδας που συνέρχεται μία φορά κάθε πέντε χρόνια για να διορίσει νέους ηγέτες, να συζητήσει αλλαγές στο σύνταγμα του κόμματος και να καθορίσει μια πολιτική ατζέντα για τη χώρα.

Το ίδιο το Συνέδριο, που πραγματοποιείται συνήθως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, συγκαλεί σχεδόν 2.300 προσεκτικά επιλεγμένα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, καλούμενους αντιπροσώπους, από όλη τη χώρα. Αυτοί οι εκπρόσωποι κυμαίνονται από κορυφαίους επαρχιακούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς μέχρι επαγγελματίες σε όλους τους τομείς, και τους λεγόμενους εκπροσώπους της βάσης, όπως αγρότες και βιομηχανικούς εργάτες. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο είναι γυναίκες, ενώ περίπου το 11% προέρχεται από εθνοτικές μειονότητες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από το φετινό Κογκρέσο.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με περισσότερα από 96 εκατομμύρια μέλη.

Υπάρχουν τρεις διακριτοί δακτύλιοι εξουσίας σε αυτή την ιεραρχία. Περίπου 400 από τους αντιπροσώπους του Εθνικού Κογκρέσου είναι μέλη της ελίτ Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει τα μέλη του ανώτερου κλιμακίου: το 25μελές Πολιτικό Γραφείο και τη Μόνιμη Επιτροπή του – το πιο ισχυρό όργανο λήψης αποφάσεων της Κίνας, που συνήθως αποτελείται από πέντε με εννέα άνδρες και με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα.

Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου είναι συνήθως άνδρες από την κυρίαρχη εθνοτική πλειοψηφία των Χαν της Κίνας –με μόνο μία γυναίκα στην τρέχουσα ομάδα– που αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στην κυβέρνηση.

Η συνάντηση έχει να κάνει με το Κομμουνιστικό Κόμμα – την κυρίαρχη πηγή εξουσίας στην Κίνα – και θα καθοδηγήσει τελικά ποιος θα πληρώσει κυβερνητικές θέσεις. Ωστόσο, διαφέρει από μια συνεδρίαση της πολιτειακής κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, ενώ ο Σι αναμένεται να διοριστεί γενικός γραμματέας του κόμματος μετά το Κογκρέσο, δεν θα επιβεβαιωθεί για τρίτη θητεία ως αρχηγός κράτους ή πρόεδρος της Κίνας μέχρι την ετήσια συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος τον Μάρτιο.

Πώς επιλέγεται η ανώτατη ηγεσία;

Ενώ οι ψηφοφορίες διεξάγονται στο Συνέδριο του Κόμματος, αυτό θεωρείται ευρέως ως τυπικότητα – όχι ως αληθινή εκλογική διαδικασία. Αντίθετα, οι πραγματικές αποφάσεις πιστεύεται ότι λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας αδιαφανούς διαδικασίας που περιλαμβάνει κορυφαίους ηγέτες που ξεκινά πολύ πριν από το Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι θα ψηφίσουν για μια νέα Κεντρική Επιτροπή – το κύριο ηγετικό όργανο του κόμματος με περίπου 200 τακτικά μέλη και άλλες περίπου 200 εναλλακτικές λύσεις, που συνεδριάζει τακτικά και είναι υπεύθυνο για την επίσημη επιλογή των μελών του Πολιτικού Γραφείου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η νεοσύστατη 20η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει για την πρώτη της ολομέλεια, όπου επιλέγει το Πολιτικό Γραφείο και τη Διαρκή Επιτροπή του.

Οι παρατηρητές της ελίτ της κινεζικής πολιτικής πιστεύουν ότι οι αποφάσεις για το ποιος θα καλύψει αυτές τις κορυφαίες θέσεις λαμβάνονται συνήθως κατά τη διάρκεια μηνών διαπραγματεύσεων μεταξύ κορυφαίων ηγετών κομμάτων, όπου διαφορετικοί παράγοντες εξουσίας ή φατρίες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τους υποψηφίους τους, με τις επιλογές να έχουν διευθετηθεί πολύ πριν ξεκινήσει το Κογκρέσο.

Αυτή τη φορά, ο Σι πιστεύεται ότι εξάλειψε σε μεγάλο βαθμό τους αντιπάλους του και περιόρισε τη μακροχρόνια δύναμη των πρεσβυτέρων του κόμματος, οι οποίοι στο παρελθόν πίστευαν ότι έπαιξαν ισχυρό ρόλο σε μια τέτοια λήψη αποφάσεων.

Πότε θα μάθουμε ποιος έχει επιλεγεί;

Μετά την επιλογή τους από την Κεντρική Επιτροπή, οι νέοι κορυφαίοι ηγέτες του κόμματος θα κάνουν μια χορογραφημένη είσοδο στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, περπατώντας κατά σειρά σπουδαιότητας.

Όπως και το 2017, ο Σι αναμένεται να οδηγήσει την ομάδα στην αίθουσα ως πρόσφατα επιβεβαιωμένος γενικός γραμματέας και να παρουσιάσει τα άλλα μέλη της νέας Μόνιμης Επιτροπής σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο.

Η σύνθεση θα προσφέρει μια σπάνια ματιά στο μαύρο κουτί της κινεζικής ελίτ πολιτικής. Οι παρατηρητές της Κίνας θα περιμένουν να δουν πόσα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής έχουν επιλεγεί και ποια είναι, ως σημάδια για το αν ο Σι έχει απόλυτη εξουσία ή έχει κάνει παραχωρήσεις. Θα αναζητήσουν επίσης έναν πιθανό διάδοχο στη μέση, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει μια ιδέα για το πόσο καιρό σκοπεύει να κυβερνήσει ο Σι.

Γιατί αυτό το Κογκρέσο είναι διαφορετικό από αυτά στο παρελθόν;

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ένας νέος γενικός γραμματέας διορίζεται σε κάθε άλλο Συνέδριο.

Όμως, από το τελευταίο Κογκρέσο το 2017, ο Σι έχει σηματοδοτήσει σχέδια για να διατηρήσει σταθερά όλες τις πτυχές αυτού που θεωρείται τριπλή εξουσία στην Κίνα: έλεγχος του κόμματος, του κράτους και του στρατού. Πρώτον, στο τελευταίο Συνέδριο, έσπασε την παράδοση και δεν ανέδειξε έναν πιθανό διάδοχο στη Μόνιμη Επιτροπή.

Στη συνέχεια, μήνες αργότερα, το νομοθετικό σώμα της Κίνας κατάργησε τα όρια θητείας για τον Πρόεδρο της Κίνας. Αυτό θεωρήθηκε ευρέως ότι επέτρεψε στον Σι να συνεχίσει για τρίτη θητεία ως αρχηγός κράτους, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο του κόμματος – εκεί που βρίσκεται η πραγματική εξουσία.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα όρια θητείας για γενικό γραμματέα, η παραμονή στον κορυφαίο ρόλο του κόμματος θα απαιτούσε επίσης τον Σι να παραβεί έναν άλλο άγραφο κανόνα: το άτυπο όριο ηλικίας του κόμματος.

Ο κανόνας είναι ότι ανώτεροι αξιωματούχοι που είναι 68 ετών και άνω κατά την περίοδο του Κογκρέσου θα συνταξιοδοτηθούν. Στα 69 του, ο Σι θα αψηφούσε αυτή την πρόσφατη σύμβαση παραμένοντας στην εξουσία. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν θα επιδιώξει να δώσει εξαιρέσεις σε άλλους συμμάχους του Πολιτικού Γραφείου, διακόπτοντας μία από τις λίγες ουδέτερες μεθόδους που έχει το κόμμα για να εξασφαλίσει τον κύκλο εργασιών ή αν, αντίθετα, θα μπορούσε να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης για άλλους για να εκδιώξουν κάποια υπάρχοντα μέλη.

Τι άλλες αλλαγές μπορούμε να περιμένουμε από αυτό το Συνέδριο;

Το Συνέδριο ξεκινά με τον γενικό γραμματέα να διαβάζει μια έκθεση εργασίας που συνοψίζει τα επιτεύγματα του κόμματος τα τελευταία πέντε χρόνια και υποδεικνύει την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει για τα επόμενα πέντε.

Φέτος, οι παρατηρητές θα παρακολουθούν για σημάδια των προτεραιοτήτων του κόμματος όταν πρόκειται για την περιοριστική πολιτική του για μηδενικό Covid , την αντιμετώπιση των απότομων οικονομικών προκλήσεων και τον δεδηλωμένο στόχο της « επανένωσης » με την Ταϊβάν – μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, που όπως ισχυρίζεται η κομμουνιστική ηγεσία, αποτελεί κινεζικό έδαφος παρόλο που δεν έχει ελέγξει ποτέ.

Ο Σι αναμένεται επίσης να ενισχύσει την κληρονομιά του, πιθανότατα μέσω τροποποιήσεων στο σύνταγμα του κόμματος – ένα κανονικό χαρακτηριστικό κάθε Κογκρέσου.

Τον περασμένο μήνα, το Πολιτικό Γραφείο συζήτησε αυτές τις αλλαγές κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση που δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες.

Το 2017, ο Σι έγινε ο πρώτος ηγέτης μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ –τον ιδρυτή της κομμουνιστικής Κίνας– που προστέθηκε η φιλοσοφία του στο σύνταγμα ενώ ήταν ακόμα στην εξουσία, και οι παρατηρητές πρότειναν ότι οι βασικές αρχές του Σι θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν περαιτέρω αυτή τη φορά.

Αυτές οι λεπτομέρειες θα είναι ενδείξεις για το πόση δύναμη κατέχει ο Σι στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος – και πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξή του,καθώς προχωρά στην αναμενόμενη τρίτη θητεία του, που σπάει τους κανόνες, κρατώντας το τιμόνι μια από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments