Κόσμος

Η Γερμανία ανασυντάσσεται και αντεπιτίθεται στη Ρωσία

Δεκατέσσερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ένωσαν τις δυνάμεις τους μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας για την κοινή απόκτηση εξοπλισμού αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Πυκνώνουν οι κινήσεις της Γερμανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επεκτατικότητα, με την ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και με νέες δηλώσεις του Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για «ρωσική σταυροφορία κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, στο στρατιωτικό επίπεδο, η Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, εκφράζει τη θέληση της χώρας της να ενοποιήσει τις παραγγελίες για στρατιωτικό εξοπλισμό. Στόχος της είναι η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας.

Δεκατέσσερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ένωσαν τις δυνάμεις τους μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας για την κοινή απόκτηση εξοπλισμού αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται «European Sky Shield».  Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι από τον  Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και η οποία στοχεύει ιδιαίτερα στην προώθηση της αγοράς συστημάτων Patriot.

Η Γερμανία ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία είχε παρουσιάσει μία αξιοσημείωτη καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή της έως σήμερα. Σε αυτήν αποφάσισαν να προσχωρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Σλοβενία ​​και τη Ρουμανία.

Οι χώρες αυτές υπέγραψαν τη σχετική επιστολή, η οποία εστάλη στο ΝΑΤΟ κατά τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της η Συμμαχία εκφράστηκε διά του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της, ο  οποίος τόνισε ότι «τα νέα μέσα είναι πλήρως διαλειτουργικά και άψογα ενσωματωμένα στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία ενάντια σε όλες τις αεροπορικές και πυραυλικές απειλές».

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας συμπλήρωσε με νόημα, αναφορικά πάντοτε με την πρωτοβουλία αυτή της Γερμανίας: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι ακόμη πιο κρίσιμη σήμερα, καθώς είμαστε μάρτυρες των αδίστακτων και αδιάκριτων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους και καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές. (…) Πρόκειται, πράγματι, για μία πολύ καλή πρωτοβουλία. Το ΝΑΤΟ χρειάζεται αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα».

«Ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ουκρανία»

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Προοδευτικής Διακυβέρνησης, η οποία διεξάγεται στο Βερολίνο με τη συμμετοχή κυρίως σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων τόνισε ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνον υπόθεση της Ουκρανίας και υποστήριξε πως ο Β. Πούτιν θέλει να πλήξει τη δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία.

Κατά τον Όλαφ Σολτς, «ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι συνεργάτες του έχουν καταστήσει ένα πράγμα πολύ σαφές: αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Θεωρούν ότι ο πόλεμος τους εναντίον της Ουκρανίας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης σταυροφορίας, μιας σταυροφορίας ενάντια στη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Ο Καγκελάριος συμπλήρωσε ότι η Γερμανία «θα υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία από κοινού με τους φίλους και τους εταίρους της – οικονομικά, δημοσιονομικά, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με όπλα, όπως βαρύ πυροβολικό, σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αντιαεροπορικά άρματα μάχης για όσο είναι απαραίτητο – για όσο χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψουμε την αποτρόπαια επιθετικότητα της Ρωσίας»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο