Ελλάδα

Οι 4 λύσεις για να εντοπιστούν τα ενεργειακά υπερκέρδη

Η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 έχει νομοθετηθεί και αναμένεται ο ακριβής υπολογισμός του ποσού που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκκρεμεί η φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης και μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για τη φορολόγηση των υπερεσόδων που ενδεχομένως να αντλήσουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διαδικασία εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Ήδη, η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συμφωνηθεί η φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν αποκομίσει τα διυλιστήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη -ο περίφημος φόρος αλληλεγγύης του 33%- ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται ότι θα συμβεί και με τις υπόλοιπες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ήτοι με τις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου. Είναι πολλές εκατοντάδες τα εκατομμύρια και πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν μέχρι να κλείσουν όλα αυτά τα μέτωπα.

Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας βρέθηκαν, βρίσκονται και εκτιμάται ότι θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Γεγονός είναι ότι η υπόθεση αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος καθώς διακυβεύονται πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οπότε οι υπολογισμοί θα πρέπει να είναι ακριβείς. Πρακτικά, αυτή τη στιγμή δεν έχει κλείσει κανένα από τα τέσσερα μέτωπα.

Η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 έχει νομοθετηθεί και αναμένεται ο ακριβής υπολογισμός του ποσού που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συντελεστής φορολόγησης έχει προσδιοριστεί στο 90%.

Το θέμα της φορολόγησης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων (διυλιστηρίων και παρόχων αερίου) έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένεται να θεσμοθετηθεί με κοινοτική οδηγία. Αν αυτό συμβεί, η ελληνική βουλή δεν θα χρειαστεί καν να νομοθετήσει μονομερώς ενώ το ποσό που θα καταβληθεί στο κράτος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 300-400 εκατ. ευρώ.

Όσο για το νέο μέτωπο που ανοίγει αφορά και πάλι στις εταιρείες και έχει ουσιαστικά προληπτικό χαρακτήρα. Από τον Αύγουστο και μετά, οι πάροχοι ενέργειας προαναγγέλλουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ερώτημα είναι τι θα πρέπει να γίνει αν κατά την διαδικασία των προβλέψεων ανεβάσουν πολύ ψηλά τις τιμές σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές ανέβηκαν πολύ ψηλά σε επίπεδο προβλέψεων οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Έμειναν έτσι πολλά έσοδα στις εταιρείες. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προαναγγελθεί ένας νέος μηχανισμός ο οποίος απολογιστικά πλέον, αφού περάσει η περίοδος των προβλέψεων επί της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα κάνει τον «λογαριασμό» για να φορολογηθεί και πάλι η διαφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο