Κόσμος

DW: Ενίσχυση του ελέγχου στα τουρκικά social media

DW: Ενίσχυση του ελέγχου στα τουρκικά social media

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyet/reuters

Ο νόμος για την «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», που ψηφίστηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της ασάφειάς του. 

Ο νόμος για την «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», που ψηφίστηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της ασάφειάς του. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά και όλοι οι χρήστες των social media μπορούν να γίνουν εγκληματίες.

Οι ανησυχίες για την ασάφεια των ορισμών που γίνονται στο άρθρο 29 έρχονται στο προσκήνιο στις επικρίσεις του νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου, «άτομο που διαδίδει δημόσια ψευδή στοιχεία για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τη γενική υγεία της χώρας, με κίνητρο τη δημιουργία ανησυχίας, φόβου ή πανικού στον λαό, με τρόπο που προσφέρεται για διατάραξη της δημόσιας ειρήνης» καταδικάζεται σε φυλάκιση από 1 έτος έως 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Teyit.org, Emre Ilkan Saklıca, μιλώντας στη DW Turkish, κάθε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εμπλακεί σε αυτό το έγκλημα λόγω οποιασδήποτε ανάρτησής του. Ο Saklıca είπε, «Φυσικά, συζητάμε τις διαστάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να αναφέρουν. Αλλά ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι οποιοσδήποτε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εμπλακεί σε αυτό το έγκλημα λόγω οποιασδήποτε ανάρτησής του. Ο λόγος είναι αυτός. Τι είναι παραπληροφόρηση και τι παραπληροφόρηση στο νόμο; Δεν υπάρχει σαφής ορισμός για αυτό. Με άλλα λόγια, οι εισαγγελείς θα είναι οι λήπτες των αποφάσεων εδώ».

Σχεδόν το 90 τοις εκατό των εθνικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία ελέγχονται επί του παρόντος από την κυβέρνηση και τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης υφίστανται μεγάλη οικονομική και δικαστική πίεση. Ο νόμος που ψηφίστηκε στοχεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά μέσα, έναν τομέα που η κυβέρνηση δεν έχει ελέγξει πλήρως μέχρι τώρα.

Η πλατφόρμα Wikipedia στην Τουρκία μπλοκαρίστηκε επίσης για δυόμισι χρόνια με το σκεπτικό ότι απειλούσε την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Τουρκίας. Ο ιστότοπος παρέμεινε αποκλεισμένος μέχρι να αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Με το άρθρο 34, τα hashtags στο Twitter μπορούν να αφαιρεθούν με δικαστική απόφαση.

Ο Δρ.Akdeniz το εξηγεί ως εξής: «Στην πραγματικότητα, επιβάλλεται κύρωση στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποτραπεί όχι μόνο περιεχόμενο αλλά και hashtags που θεωρούνται παράνομα, και με αυτήν την κύρωση θα ζητηθούν πληροφορίες για hashtags καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον αλγόριθμο των hashtag. θα είναι.”

Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν κοινοποιηθούν, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις. Ο Yaman Akdeniz λέει ότι το Twitter δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση να μπλοκάρει την πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς και tweets, συμπεριλαμβανομένων των Can Dündar, Birgün Newspaper και HDP, και ότι θα φανεί τους επόμενους μήνες τι είδους στάση θα κρατήσει η πλατφόρμα με την αύξηση του κυρώσεις και κυρώσεις.

Από την άλλη, με τα άρθρα 36 και 37 του νόμου, οι πάροχοι υπηρεσιών όπως το WhatsApp, το Signal, το Telegram και το Skype υποχρεούνται να έχουν αντιπροσώπους στην Τουρκία.

Προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας μπορούν επίσης να ζητηθούν από αυτές τις εταιρείες.

Ο καθηγητής Δρ. Ο Yaman Akdeniz σχολιάζει, «Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση που προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2023 έχει κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να περιορίσει όχι μόνο τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλες υπηρεσίες επικοινωνίας, υπηρεσίες μέσω του δικτύου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments