Διεθνή

Πετρέλαιο: Ομόφωνη η απόφαση του OPEC+ απαντούν τα κράτη μέλη στον Μπάιντεν για “εξαναγκασμό”

Πετρέλαιο: Ομόφωνη η απόφαση του OPEC+ απαντούν τα κράτη μέλη στον Μπάιντεν για “εξαναγκασμό”

Πηγή Φωτογραφίας: foxbusiness

Κοινό "μέτωπο" των μελών του OPEC+ απέναντι στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι κάποιες χώρες εξαναγκάστηκαν στην απόφαση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

 Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ παρατάχθηκαν την Κυριακή για να εγκρίνουν τη είωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε αυτόν τον μήνα, αφού ο Λευκός Οίκος, εντείνει τον πόλεμο λέξεων με το Ριάντ, ισχυρίστηκε ότι η Σαουδική Αραβία εξώθησε κάποια άλλα έθνη σε αυτή την κίνηση.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι η απόφαση βασίζεται σε οικονομικούς δείκτες και ελήφθη ομόφωνα.

«Υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ ότι η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συνθηκών της αγοράς πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας και έλλειψης σαφήνειας είναι μια προληπτική προσέγγιση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς και παρέχει στο μέλλον την καθοδήγηση που χρειάζεται», δήλωσε η ιρακινή κρατική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου SOMO.

Το Ομάν και το Μπαχρέιν ανέφεραν επίσης σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι ο OPEC+ – ο οποίος περιλαμβάνει άλλους μεγάλους παραγωγούς, ιδίως τη Ρωσία – είχε ομόφωνη απόφαση για τη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας χαρακτήρισε την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου “ιστορική” και ο ίδιος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις, που επισκέπτεται την Αλγερία, εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους σε αυτήν, ανέφερε το αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar.

Η περικοπή ήρθε παρά τις στενές αγορές πετρελαίου, με τα αποθέματα σε μεγάλες οικονομίες σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι όταν ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή στο παρελθόν.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές αργού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια περικοπή που θα βοηθούσε στην προσέλκυση επενδυτών σε μια αγορά που υπολειτουργούσε τα θεμελιώδη μεγέθη.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη ότι «περισσότερα από ένα» μέλη του ΟΠΕΚ αισθάνθηκαν εξαναγκασμένα από τη Σαουδική Αραβία στην ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι η περικοπή θα αυξήσει επίσης τα έσοδα της Ρωσίας και θα αμβλύνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Ενέργειας του Ομάν είπε ότι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ βασίστηκαν καθαρά στην πραγματικότητα της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments