Ελλάδα

Άρματα μάχης: Στην Ελλάδα τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα Marder 1A3

Άρματα μάχης: Στην Ελλάδα τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα Marder 1A3

Πηγή Φωτογραφίας: fb ΓΕΕΘΑ

Έφτασαν στη χώρα μας χθες, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3

Έφτασαν στη χώρα μας χθες, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τα Marder 1Α3 παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γερμανία. Τα οχήματα θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το τυπικό της συγκεκριμένης συμφωνίας, στην οποία είχαν φτάσει πριν από μερικούς μήνες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, επικύρωσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Τι είχε δηλώσει η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από το ταξίδι της Αναλένα Μπέρμποκ, καταγράφεται κινητικότητα στο θέμα αυτό, με τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και από τη Γερμανία στην Ελλάδα να βρίσκονται «προ των πυλών». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 100 σοβιετικά άρματα μάχης τύπου ΒΜΡ 1, εφόσον προηγουμένως παραλάβει τα γερμανικά -δυτικά δηλαδή- τεθωρακισμένα τύπου Marder.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επισκέψεις-επιθεωρήσεις των εν λόγω εξοπλιστικών συστημάτων σε Ελλάδα και Γερμανία αντίστοιχα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο». Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Γερμανία  βρίσκεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Πολωνία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments