Κόσμος

Αποκρυπτογραφώντας την ενεργειακή πρόταση της Κομισιόν

Με βάση όσα έγιναν γνωστά, στις προτάσεις της, η Κομισιόν δεν αναφέρει πουθενά ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα ως προς αυτό το καίριο σημείο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, προτάσεις που δηλώνουν υποχώρηση λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.

Με βάση όσα έγιναν γνωστά, στις προτάσεις της, η Κομισιόν δεν αναφέρει πουθενά ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα ως προς αυτό το καίριο σημείο.

Η Κομισιόν παρουσίασε νέες προτάσεις για τον μετριασμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, λαμβάνοντας μέτρα που είναι πιθανόν να επιτύχουν τη συναίνεση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Οι εν λόγω προτάσεις πρόκειται να εξεταστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 στη Σύνοδο Κορυφής και, εν συνεχεία, από τους Υπουργούς Ενέργειας σε μία εβδομάδα, την ερχόμενη Τρίτη.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι εισηγούνται την κοινή αγορά φυσικού αερίου, ένα   μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, ένα μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και σταθερές προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Οι διεργασίες ήταν και εξακολουθούν να είναι έντονες στο εσωτερικό των κεντρικών θεσμικών οργάνων, αλλά και μεταξύ κρατών μελών, στο επίπεδο των οποίων κυριαρχεί το λεγόμενο «γερμανικό τείχος», παρά τις αμφιταλαντεύσεις και τις ρηγματώσεις που εμφανίζονται σε αυτό, το τελευταίο διάστημα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών έχει επίγνωση του (αντικειμενικού) γεγονότος ότι «μοναχική», εθνική απάντηση δεν έχει προοπτική, όσο ισχυρά και αν αυτή υποστηριχθεί οικονομικά. Η εξεύρεση ενός κοινού βηματισμού αποτελεί, πλέον, μονόδρομο και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν κατατεθεί, και από την Ελλάδα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προτάσεις κοινής διεξόδου.

Μεταξύ αυτών των προτάσεων, αυτή που συζητείται όλο και πιο συχνά είναι αυτή που έχει κατατεθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της θέσπισης πλαφόν, κατά το πρότυπο του ιβηρικού υποδείγματος, το οποίο οφείλει την ονομασία στο γεγονός ότι εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αυτό το μπλοκ χωρών μελών υποστήριξε και υποστηρίζει σθεναρά ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Αυτός ο μηχανισμός, που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, συνίσταται στη μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου των φορέων ηλεκτρισμού, με τη διαφορά με την τιμή αγοράς να καλύπτεται από δημόσια επιδότηση, για να μειώσει έμμεσα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά η ιδέα της επέκτασης αυτού του ιβηρικού συστήματος σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζεται ακόμη με απροθυμία από χώρες, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία. Οι χώρες αυτές είναι απρόθυμες ως προς την κρατική παρέμβαση στις αγορές και ανησυχούν μήπως δουν τη ζήτηση φυσικού αερίου να αυξάνεται υπό την επίδραση της αυξημένης ενεργειακής ζήτησης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις διαφορές, η Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε αυτόν τον μηχανισμό στις προτάσεις της, ευελπιστώντας προφανώς να κερδηθεί χρόνος μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο