Διεθνή

DW: Ουσιαστική δίκη για το ατύχημα στην Τουρκία;

DW: Ουσιαστική δίκη για το ατύχημα στην Τουρκία;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Έχει ξεκινήσει διοικητική και δικαστική έρευνα για το πώς έγινε η έκρηξη.

Η πορεία των υποθέσεων ατυχημάτων εργασίας στην Τουρκία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική θα είναι η έρευνα στην Amasra. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το 99% των φορέων δεν επιτρέπεται να διώκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Έχει ξεκινήσει διοικητική και δικαστική έρευνα για το πώς έγινε η έκρηξη. Ωστόσο, η πορεία των υποθέσεων δολοφονίας εργασίας, που συναντώνται συχνά στην Τουρκία, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική θα είναι η έρευνα.

Στην Τουρκία, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους σε εργατικές ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο, οι υποθέσεις που σχετίζονται με αυτές τις δολοφονίες δείχνουν ότι η διαδικασία λειτουργεί προς όφελος των στελεχών της εταιρείας και των δημοσίων στελεχών και όχι των οικογενειών των θυμάτων.

Ο δικηγόρος Berrin Demir, ο οποίος μίλησε στη DW Turkish και χειρίζεται υποθέσεις δολοφονίας στην εργασία για πολλά χρόνια, δηλώνει ότι υπάρχει κλίμα ατιμωρησίας στην Τουρκία και ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική δίκη, και λέει: «Αν είχε γίνει αυτό, θα υπήρχε δεν υπήρξαν άλλες εργατικές δολοφονίες όπως η Amasra».

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, στο 99 τοις εκατό των περιπτώσεων, η δίωξη δημοσίων υπαλλήλων δεν επιτρέπεται σε φακέλους υποθέσεων που σχετίζονται με δολοφονίες εργασίας, όπου τα παραδείγματα ατιμωρησίας είναι πολύ συνηθισμένα.

Ο Demir λέει, “Σε υποθέσεις επαγγελματικών δολοφονιών, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση όπου όλοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι, δηλαδή όλοι οι υπεύθυνοι για την εκδήλωση μιας δολοφονίας, ταυτοποιούνται και οδηγούνται σε δίκη. Εμείς, οι δικηγόροι, υποβάλουμε μήνυση με την εισαγγελία.

Δηλώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί η δίωξη των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την επιθεώρηση, ο Ντεμίρ είπε:

“Επειδή υπάρχει ένας μηχανισμός άδειας εκεί και στο 99% των περιπτώσεων, δεν δίνεται ποτέ άδεια. Με άλλα λόγια, για να διασφαλιστεί ότι διώκονται ποινικά, είναι απαραίτητο να περάσουν από τη δικαστική διαδικασία μέσω νομικών μέσων. Αυτά τα ένδικα μέσα χρειάζονται επίσης πολύ χρόνο.» χρησιμοποιεί.

Σε δικαστικές διαδικασίες όπου η δίκη δεν διεξάγεται αποτελεσματικά, ενώ οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και επομένως αυτοί που είναι πραγματικά υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται, οι ποινές που επιβάλλονται στους κατώτερους υπαλλήλους δίνονται στο κατώτερο όριο. Οι οικογένειες, από την άλλη, συνεχίζουν την αναζήτησή τους για δικαιοσύνη προσφεύγοντας σε ανώτερο δικαστήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments