Πώς θα είναι η ζωή υπό στρατιωτικό νόμο;
Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera/pixabay/tass
Απόψε τα μεσάνυχτα, αρχίζει η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου, που εξήγγειλε, πριν από λίγη ώρα. ο Ρώσος Πρόεδρος στις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας, μετά από αμφιλεγόμενης νομικής υπόστασης δημοψηφίσματα.
Το διάταγμα για τη θέσπιση αυτού του στρατιωτικού νόμου θα τεθεί σε ισχύ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ακριβώς τα μεσάνυχτα. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, έχει να κάνει με το ποιες θα είναι όμως οι σημαντικότερες αλλαγές στις ζωές των πολιτών στο Ντονέτσκ, την Χερσώνα, την Ζαπορίζια και το Λουχάνσκ.
Πρώτα απ’ όλα, επιβάλλεται, με την απόφαση αυτή του Πούτιν, ένα ενισχυμένο καθεστώς ασφαλείας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «καθεστώς αντίδρασης μεσαίου επιπέδου». Αυτό το καθεστώς έχει ήδη εφαρμοσθεί κατά το παρελθόν και, πιο συγκεκριμένα, στην Κριμαία, περιοχή που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και σε αρκετές ρωσικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία (Κρασνοντάρ, Ροστόφ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ).
Επίσης, η κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της χώρας, τελεί υπό καθεστώς αυξημένου συναγερμού.
Επιπλέον, όπως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος στον επίσημο ιστότοπο του Κρεμλίνου, το διάταγμα που υπέγραψε ο Β. Πούτιν τον εξουσιοδοτεί, «εάν χρειαστεί», όπως αναφέρεται, να λάβει τα μέτρα που προβλέπονται από το ομοσπονδιακό συνταγματικό κείμενο της 30ης Ιανουαρίου 2002, αναφορικά με τον στρατιωτικό νόμο.
Μεταξύ αυτών των πιθανών μέτρων, ο ερευνητής δύναται να εντοπίσει και να αναδείξει την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τους πολίτες κατόπιν σχετικής απόφασης των δημοσίων αρχών, την απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων, την εκκένωση εταιρειών στρατηγικού χαρακτήρα, την απαγόρευση εγκατάλειψης των σχετικών περιοχών, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό του πληθυσμού και την καθιέρωση στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες.
Όλα τα προαναφερόμενα μέτρα είναι βέβαιον ότι θα τεθούν σε ισχύ από απόψε τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, τα ακριβή μέτρα πρέπει να παρουσιαστούν από την Κυβέρνηση της Ρωσίας εντός τριών ημερών.
Είναι πιθανόν, μες στις επόμενες ημέρες, να τεθεί από υποστηρικτές του Πούτιν, εγχώριους και μη, το ερώτημα σχετικά με το εάν αυτή η δυνατότητα δεν προβλέπεται από τα συνταγματικά κείμενα του δυτικού κόσμου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απερίφραστα θετική. Η αναστολή θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και δημοσίων ελευθεριών προβλέπονται από όλους τους συνταγματικούς κώδικες των δυτικών κρατών. Η εν λόγω αναστολή, όμως, ενεργοποιείται είτε σε περίπτωση διεξαγωγής πολέμου, είτε σε περίπτωση κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σε καμία περίπτωση, δεν προβλέπεται αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών αυθαίρετα από έναν δικτάτορα, ο οποίος μερίμνησε, προηγουμένως, να έχει προφυλάξει σε κάποιο βαθμό τα θεσμικά του νώτα, προσαρτώντας με αντιδημοκρατικά δημοψηφίσματα ολόκληρες περιοχές και «επισημοποιώντας» αυτές τις προσαρτήσεις κατά τρόπο τελείως αυθαίρετο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας