Διεθνή

Reuters: Τι είναι τα «drones καμικάζι» που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία;

Reuters: Τι είναι τα «drones καμικάζι» που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία;

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/odessa journal

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των drones καμικάζι ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιούν - όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι στα χτυπήματά τους

Η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» στην Ουκρανία τη Δευτέρα, χτυπώντας υποδομές ενέργειας και σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Κιέβου. Οι Ουκρανοί τους έχουν ονομάσει «μοτοποδήλατα» για τον δυνατό θόρυβο που κάνουν οι κινητήρες τους, καθώς πετούν από πάνω.

Η Ουκρανία λέει ότι είναι ιρανικής κατασκευής επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 – περιπλανώμενα πυρομαχικά που ταξιδεύουν προς τον στόχο τους πριν πέσουν κατακόρυφα με ταχύτητα και εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Το Κίεβο κινήθηκε για να διακόψει τις σχέσεις με το Ιράν λόγω της χρήσης τους.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει. Η Ουάσιγκτον λέει ότι η άρνηση του Ιράν είναι ψέμα.

Τι ξέρουμε

Ο στρατός της Ουκρανίας στις 13 Σεπτεμβρίου είπε αρχικά ότι κατέστρεψε ένα ιρανικό drone κοντά στο Kupiansk, μια πόλη που ανακατέλαβαν τα στρατεύματα του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας ταχείας αντεπίθεσης στα βορειοανατολικά της, τον περασμένο μήνα.

Το υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε τη συσκευή ως Shahed-136 ιρανικής κατασκευής, δημοσιεύοντας εικόνες που φαινόταν να είναι μέρη ενός κατεστραμμένου drone με το “Geran-2” γραμμένο στο πλάι στα ρωσικά. Το άκρο του φτερού φαινόταν να ταιριάζει με αυτό ενός Shahed-136.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αρχικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε ουκρανικό στρατιωτικό υλικό στην πρώτη γραμμή, αλλά το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου άρχισε να τα χρησιμοποιεί για επιθέσεις σε υποδομές στις περιοχές της Οδησσού, του Μικολάιβ και του Χάρκοβο, σύμφωνα με στοιχεία του στρατού.

Η πρώτη μαζική χρήση των drones στην ουκρανική πρωτεύουσα ακολούθησε στις 17 Οκτωβρίου.

Τα drones που λέει το Κίεβο ότι είναι οι συσκευές Shahed-136 έχουν άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα και μάζα 200 κιλά που φέρουν κεφαλή 40 κιλών και πετούν με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ.

“Μπορούν να πετάξουν σε δέσμες. Στο ραντάρ, είναι ένα σημάδι, και σε αυτό το σημάδι υπάρχουν στην πραγματικότητα πέντε (drones)”, είπε ο Iχνάτ. «Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να χτυπήσουμε το 100% (από αυτούς) γιατί ο στόχος είναι δύσκολος και μικρός σε μέγεθος».

Είπε ότι τα drones εκτιμάται ότι έχουν εμβέλεια 2.500 km, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να πετάξουν περισσότερα από 1.000 km λόγω των περιορισμών στα καύσιμα και του μεγέθους τους.

Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται καλύτερη αεράμυνα για να χειριστεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και συστημάτων πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος. Την Τρίτη, ανέφερε ότι το Κίεβο θα στείλει επίσημο σημείωμα στο Ισραήλ ζητώντας άμεσες προμήθειες αεράμυνας και συνεργασία στον τομέα.

Το Κίεβο λέει ότι τα drones εκτοξεύονται κυρίως από το νότο, αλλά υπήρξαν επίσης περιπτώσεις εκτοξεύσεων από τη Λευκορωσία και την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Το 85% των drones καταρρίφθηκαν, λέει η Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατέρριψε 51 drones Shahed-136 στις 17-18 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Iχνάτ την Τρίτη. Μια μέρα νωρίτερα έβαλε τον απολογισμό των drones που καταρρίφθηκαν σε 100 από τότε που η Ρωσία άρχισε να τα χρησιμοποιεί.

Ο Oleh Zhdanov, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο, είπε ότι δεν είναι “100% επιβεβαιωμένο” ότι τα drones συναρμολογήθηκαν στο Ιράν, καθώς αυτό θα μπορούσε να γίνει στη Συρία ή  στο Τατζικιστάν, ωστόσο όπως είπε κατά την ανάλυσή του, τα εξαρτήματά του είναι κατασκευής Κίνας και Ιράν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments